beste pull up bar

De beste pull up bars: onze selectie!

Met een pull up bar in huis train je effectief je bovenlichaam (met name je rug en biceps), maar wat is nu de beste optrekstang voor je home gym? Met het grote aanbod van verschillende soorten pull up bars is het voor jou misschien niet duidelijk welke de beste is. Ik help je graag op weg met een uitleg over de werking van de pull up bar en mijn top 5 beste pull up bars. Lees maar mee!

Inhoudsopgave

Pull up bar kopen? Goed idee!

Een pull up bar is een ontzettend veelzijdige aanvulling op de fitnessmogelijkheden die je thuis hebt. De optrekstang is namelijk niet alleen goed voor pull ups, maar ook voor tal van andere oefeningen.

Wil je de beste pull up bar kopen voor jouw trainingen? Dan moet je rekening houden met de plaats waar je de stang kunt ophangen en welke oefeningen je ermee wilt doen.

Top 5 beste pull up bars

Jij wilt dus een pull up bar kopen? Ik kan me voorstellen dat het niet eenvoudig is je weg te vinden in het grote aanbod optrekstangen. Ik heb er zelf ervaring mee. Daarom vind je hier mijn selectie van de vijf beste pull up bars voor thuis. In dit overzicht vergelijk je eenvoudig bevestigingsvormen en extra opties met elkaar om de juiste keuze te maken.

De top 5 beste pull up bars: vergelijk optrekstangen

1: Tunturi Chinning Bar Pro

tunturi pul up bar

De Tunturi Chinning Bar Pro is een stevige, rubuuste pull up bar met wandbevestiging, ideaal voor je pull-ups en chin-ups. Omdat de optrekstang weinig ruimte inneemt is hij ideaal voor thuisfitness. Zo versterk je op effectieve wijze je spieren. De Chinning Bar Pro wordt geleverd inclusief montageset, je kan dus direct aan de slag. Geen smoesjes meer dat je geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan! 

Tunturi Chinning Bar Pro voordelen

Deze pull up bar heb ik zelf ook, zie de afbeelding bovenaan dit bericht. Dit is simpelweg de beste optie. Als je een serieuze pull up bar thuis wil hebben en bereid bent om daarvoor gaten in de muur te boren, raad ik deze aan.

De Tunturi Chinning Bar Pro heeft veel voordelen:

 • De optrekstang voelt robuust aan;
 • Je kunt hem zo hoog ophangen als je zelf wilt;
 • Je bevestigt hem eenvoudig aan de muur;
 • Bij deze pull up bar is zowel een smalle als zeer brede grip mogelijk;
 • Voelt beter dan wanneer je pull ups in je deuropening doet;
 • De uitvoering van de oefening gaat veel beter dan wanneer je beperkt wordt door een deurkozijn.

Tunturi Chinning Bar Pro nadelen

De Tunturi Chinning Bar Pro heeft niet veel nadelen, maar de belangrijkste is de volgende:

 • Je moet gaten in de muur boren;
 • Je moet een echt stevige muur hebben: een gipswandje is niet voldoende;
 • Het is de duurste uit deze top 5 pull up bars.

Liever niet boren voor de installatie van je optrekstang? Kijk dan vooral even naar de volgende pull up bars!

2: Deur Gym Christopeit

pull up bar deur gym christopeit

De Deur Gym van Christopeit is ideaal wanneer je geen gaten in je muur wilt boren: je bevestigt deze optrekstang namelijk eenvoudig in je deurkozijn. Een pull up bar met deurkozijn montage neemt weinig ruimte in en biedt toch alle mogelijkheden voor een goede training. Omdat de Deur Gym geschikt is voor deuropeningen met een breedte van 75-85 cm en een dikte van 11-16 cm, past dit apparaat in alle gangbare woningen.

Deur Gym Christopeit voordelen

Een pull up bar in je deuropening biedt vele voordelen, waar deze kwalitatief hoogwaardige Deur Gym er nog een paar aan toevoegt:

 • Snelle en eenvoudige montage;
 • Stevig materiaal (staal);
 • Twee extra gripposities voor isolatie van spiergroepen.

Deur Gym Christopeit nadelen

Er zitten ook nadelen aan de Deur Gym, waarvan de meeste veelvoorkomend zijn bij optrekstangen voor deurmontage:

 • Niet geschikt voor alle deuropeningen;
 • Onhandig voor lange mensen;
 • Kan je deurkozijn beschadigen.

3: 101Products pull-up bar

101 products pull up bar

Als je meer wilt van je fitnessapparaat, is mijn nummer drie een aanrader. De pull up bar van 101Products geeft je de mogelijkheid om de klassieke optrekstang te combineren met power ropes of weerstandsbanden, dankzij het veelzijdige ontwerp. Met een maximumgebruikersgewicht van maar liefst 200kg is deze stang voor bijna iedereen geschikt. 

Denk vooral verder dan alleen pull ups, want wanneer je deze stang op de grond zet is het ook een ideaal hulpmiddel voor push ups en dips. En ben je klaar met je oefeningen? Dan klap je de stang eenvoudig in: hij kan volledig plat worden opgeborgen. Hoe handig is dat?

101Products pull-up bar voordelen

De 101Products pull up bar heeft vele voordelen voor de fanatieke thuissporter:

 • Hoge bevestiging dankzij het unieke design en dus ideaal voor langere mensen;
 • Montage zonder schroeven;
 • Beschermt je kozijn tegen beschadigingen dankzij de siliconen deurbeschermers;
 • Voorzien van wel zes gripkussens voor extra comfort;
 • Te combineren met power ropes.

101Products pull-up bar nadelen

Er zijn ook een aantal nadelen te benoemen van deze optrekstang. Dit zijn ze:

 • Alleen geschikt voor deurkozijnen met een bovendeel van 1,5-2 cm;
 • Niet geschikt voor gipswanden;
 • Niet verstelbaar.

4: Doneco Pull Up Bar

Doneco pull up bar

De Doneco Pull Up Bar is een multifunctionele pull up bar die je niet alleen boven in je deuropening gebruikt voor pull ups. Je kunt de stang eenvoudig verplaatsen naar onder in je kozijn, om als hulpmiddel in te zetten bij sit-ups. Daarna plaats je hem op de vloer voor dips en push-ups!

Als extraatje heeft deze stang een steunbevestiging voor verhoogde veiligheid in het gebruik. Met een extra metalen plaatje zorg je ervoor dat het apparaat niet rechtstreeks op de deurwand rust. Dit geeft meer stabiliteit. Deze nummer vier is de goedkoopste pull up bar in het rijtje. Mijn tip is wel om goed op te letten of deze stang geschikt is voor het deurkozijn waaraan je hem wilt bevestigen. De installatie vraagt om een deurwand van minimaal 1cm dikte en een deurbalk van maximaal 15cm dik.

Doneco Pull Up Bar voordelen

Dit zijn de Doneco Pull Up Bar voordelen:

 • Geschikt voor meer dan slechts het gebruik als optrekstang;
 • Extra handvatten voor alternatieve pull up grip;
 • Zeer voordelig;
 • Je hoeft niet te boren voor de installatie.

Doneco Pull Up Bar nadelen

Zijn er ook nadelen te benoemen van de Doneco Pull Up Bar? Ja, hoor. De volgende punten zijn belangrijk om mee te nemen wanneer je overweegt deze optrekstang te kopen:

 • Je moet de optrekstang zelf monteren;
 • Niet geschikt voor alle formaten deurkozijn;
 • Niet echt stevig materiaal.

5: Bative pull up bar

Bative pull up bar

De Bative pull up bar is een telescoopstang die je in je deurkozijn klemt. En toch kan deze krachtpatser tot wel 300kg aan dankzij het innovatieve ontwerp. De stang klemt zich vast met meerdere drukpunten en zal dus niet ineens naar beneden komen. Een probleem dat nog wel eens voorkomt bij telescoopstangen! In combinatie met de vacuümtrekkende siliconen grip blijft deze stang muurvast zitten. Het slider systeem van deze optrekstang zorgt ervoor dat de stang verschuivingen in het kozijn opvangt, door de stang verder vast te klemmen. Met de indicator lees je eenvoudig af of de stang nog veilig vastzit.

Bative pull up bar voordelen

De voordelen van dit model pull up bar zijn als volgt:

 • Super eenvoudige montage;
 • Volledig gebruiksklaar geleverd;
 • Extra veilig dankzij het slider systeem;
 • Zit niet in de weg en kan dus in je deuropening blijven hangen.

Bative pull up bar nadelen

In tegenstelling tot de meeste telescoopstangen is de Bative bijzonder veilig. Toch zijn er ook enkele nadelen te noemen:

 • Voelt in het begin wat onwennig;
 • Geen extra gripmogelijkheden;
 • Niet geschikt voor alle deurkozijnen.

Meest gestelde vragen over de beste pull up bars

Heb je nog vragen over de beste pull up bar voor thuisgebruik? Ik heb de meest gestelde vragen al voor je uitgelicht. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat dan gerust een reactie achter.

1. Waar moet je op letten als je een pull up bar koopt?

Wanneer je een pull up bar aanschaft is het belangrijk om op te meten of de stang geschikt is voor de deuropening waarin je hem wil bevestigen, en of je gaten wilt boren.

2. Wat is de gemiddelde pull up bar prijs?

De prijzen van de optrekstangen in dit overzicht lopen uiteen van € 29,95 tot € 99,95, dus je kunt altijd kiezen voor een pull up bar die binnen jouw budget past.

3. Welke spiergroepen train je met een pull up bar?

Met een pull up bar train je de rug-, buik- en armspieren. Natuurlijk zijn er de klassieke pull-up en chin-up, die je eventueel kunt verlichten door een weerstandsband te gebruiken. Je kunt ze ook juist zwaarder maken door een riem met gewichtjes om te doen. Bij de optrekstangen met verschillende gripmogelijkheden weer andere oefeningen doen, om meer nadruk te leggen op bijvoorbeeld je biceps of de binnenkant van je bovenrug. Met de oefening toes to bar train je je buikspieren. Sommige optrekstangen zijn ook geschikt om je triceps te trainen door de stang te gebruiken als hulpmiddel bij dips.

About the author

Hoi, mijn naam is Roelof en ik heb een passie voor fitness, voeding en gezondheid. Ook ben ik personal trainer en groepslesdocent. Omdat er op het internet zoveel onzin over fitness en voeding te lezen is heb ik besloten om deze blog te starten. Zo kan ik de mensen van juiste informatie voorzien. De meeste mensen die aan hun lichaam willen werken hebben door de grote hoeveelheid informatie die overal te vinden is geen idee wat ze nou precies moeten doen. Met wijgaanfitworden.nl hoop ik de mensen hiermee te kunnen helpen en ze tegelijkertijd te motiveren. Zie je in de gym!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *