bliksem

Wat is pre workout?

wat is pre workoutWat is pre workout? Waarom en wanneer gebruik je het? En waar moet je op letten? En werkt het eigenlijk echt? Lees voordat je een voorraad koopt eerst even dit artikel, om alles over pre workout te weten te komen.

Wat is pre workout?

Een pre workout is een supplement dat je prestaties in de gym verbetert. Het geeft je een flinke hoeveelheid extra energie waardoor jij zwaarder, langer en harder kunt trainen. Ook wordt je concentratie verbeterd. Je hebt veel meer energie, kracht, focus en zin om te trainen wanneer je pre workout genomen hebt.

Meestal komt pre workout in poedervorm, wat je mixt met water, maar er bestaan ook tabletten en capsules.

Wat zit er in pre workout?

De ingrediënten van pre workout zijn speciaal geselecteerd om jou klaar te stomen om een zware training neer te gaan zetten. Ongeveer elke pre workout bevat de volgende bestanddelen:

 • Cafeïne; zit ook in je kop koffie. Je wordt er energiek van en je kunt je er beter door focussen.
 • Creatine; zit ook in vlees en vis. Door de creatine krijg je extra kracht en herstel je sneller tussen je setjes door.
 • Taurine; zit ook in Red Bull. Hierdoor heb je meer kracht en kun je het trainen langer volhouden.
 • De aminozuren arginine, beta-alanine, tyrosine en nog een aantal BCAA’s, die zorgen voor een extra pomp, minder snelle verzuring, meer energie en spierherstel.

Werkt pre workout? En hoe werkt het?

Pre workout werkt! En wel op twee verschillende manieren. Allereerst geeft het je lichaam dus een behoorlijke hoeveelheid extra energie, zodat je extra hard kunt trainen. Je wordt er energieker van, je focus verbetert, je kunt extra kracht zetten, je herstelt sneller en je houdt het trainen langer vol. De eerste keer dat ik pre workout nam voelde het trouwens ongeveer zoals hier omschreven. 

Naast deze lichamelijke boost heb je de psychologische werking ervan. Het feit dat je pre workout genomen hebt zorgt er al voor dat je voelt dat je sterker bent, en dat je veel meer zin om te trainen hebt. Het placebo-effect doet zijn werk. Je zal daarnaast zien dat je meer durft en meer zal bereiken wanneer je pre workout genomen hebt.

trainen met pre workout

Wanneer neem je pre workout?

Allereerst raad ik sterk af pre workout voorafgaand aan elke training nemen. Je lichaam heeft namelijk steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen. Je lichaam went er namelijk aan, en jij psychologisch ook. Je moet voorkomen dat je het nodig gaat hebben want je wil niet dat je straks niet meer lekker kunt trainen zonder dat je pre workout genomen hebt.

Neem dus alleen pre workout wanneer je moe bent, niet gemotiveerd bent, of om wat voor reden dan ook geen zin hebt maar toch wil trainen. Train vaker zonder dan met pre workout, zodat je wanneer je het wel neemt het effect ook echt goed voelt.

Je neemt het overigens ongeveer een half uur voor je training in. Het heeft namelijk even tijd nodig om in te werken.

Hoe lang werkt pre workout

Het verschilt per persoon, per merk en per hoeveelheid hoe lang pre workout werkt. In ieder geval kun je er vanuit gaan dat het lang genoeg werkt om je training te voltooien. Het zal in ieder geval zo’n uur tot anderhalf uur werken. Omdat je sneller herstelt tussen je sets door en meer energie hebt zul je minder tijd hoeven besteden aan rusten en dus zal je training ook wat sneller voorbij zijn.

De oppeppende werking van cafeïne zal langer standhouden, en dat merk je wanneer je probeert in slaap te vallen. Ik zou als richtlijn nemen om na 4 uur in de middag geen pre workout meer te nemen, want dat gaat voor slaapproblemen zorgen.

Voor- en nadelen pre workout

De voordelen van pre workout op een rijtje:

 • Meer kracht!
 • Meer energie
 • Betere focus
 • Sneller herstel
 • Langer volhouden
 • Meer zin om te trainen
 • Een betere training en betere resultaten

Pre workout heeft echter ook nadelen:

 • Het kan verslavend werken
 • Je hebt steeds meer nodig voor hetzelfde effect
 • Het kost geld
 • Het kan voor slaapproblemen zorgen
 • Een ‘crash’ nadat de pre workout is uitgewerkt. Doordat je tijdens je training zo extreem veel energie gebruikt kan je lichaam daarna helemaal op zijn. Niet fijn wanneer je nog meer plannen hebt die dag.
 • Onrustig gevoel; zolang het werkt heb je moeite met stilzitten en wil je eigenlijk maar één ding; pompen.

Is pre workout gevaarlijk?

Het gebruik van pre workout is in principe niet gevaarlijk. Zeker wanneer je gewoon legale versies koopt en je houdt aan de voorgeschreven dosis is er geen reden tot paniek. Er zijn echter ook illegale producten in omloop, die bepaalde bestanddelen bevatten die bijvoorbeeld in de EU niet zijn toegestaan. Het zou kunnen dat die bestanddelen slecht voor je zijn dus hou het lekker bij de legale pre workouts. Lees altijd goed de verpakking en dan zit je veilig.

Je hartslag gaat wel flink omhoog als je pre workout neemt.

Raadpleeg altijd eerst een arts voordat je pre-workout (of andere supplementen) gaat gebruiken.

Gym ze!

En stel je vragen hieronder.

About the author

Hoi, mijn naam is Roelof en ik heb een passie voor fitness, voeding en gezondheid. Ook ben ik personal trainer en groepslesdocent. Omdat er op het internet zoveel onzin over fitness en voeding te lezen is heb ik besloten om deze blog te starten. Zo kan ik de mensen van juiste informatie voorzien. De meeste mensen die aan hun lichaam willen werken hebben door de grote hoeveelheid informatie die overal te vinden is geen idee wat ze nou precies moeten doen. Met wijgaanfitworden.nl hoop ik de mensen hiermee te kunnen helpen en ze tegelijkertijd te motiveren. Zie je in de gym!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *