welke eiwitshake is het beste voor spieropbouw

Welke eiwitshake is het beste voor spieropbouw?

welke eiwitshake is het beste voor spieropbouw

Wil jij weten welke eiwitshake het beste is voor spieropbouw? Misschien heb je al even bij een aantal webwinkels gekeken naar eiwitshakes, maar waren het er zoveel dat je geen idee hebt welke je nou moet kopen. Het aanbod is meestal veel te groot. Whey-eiwitten, whey-isolaat, BCAA’s, caseïneshakes, soja-eiwitten, eiwitshakes voor spieropbouw, eiwitshakes voor bulken.. Noem maar op. 

Toen ik net begon met krachttraining had ik ook geen idee welke eiwitshake ik nou moest hebben. Ik wilde niet dat ze 1000 verschillende soorten hadden maar gewoon 1 simpele eiwitshake die spieropbouw stimuleert.

Ik heb onderzocht welke eiwitshakes het beste zijn voor spieropbouw, en kwam erachter dat verreweg de meeste producten die ze aanbieden overbodig zijn. In dit artikel lees je alles wat je erover moet weten.

In dit artikel lees je:

 • Welke eiwitshakes het beste zijn voor spieropbouw
 • Welke eiwitshakes ik zelf heb
 • Wat voor typen eiwitshakes er bestaan en waar ze goed voor zijn
 • Voor- en nadelen ervan
 • Wat er allemaal voor onzin te koop is
 • Wat een goede lactosevrije en veganistische eiwitshake is

Wat zijn eiwitshakes

Zoals het woord al doet vermoeden, zijn eiwitshakes shakes waar veel eiwit in zit. Ze worden gebruikt door mensen die moeite hebben met genoeg eiwitten binnen krijgen, en ze helpen je met afvallen, op gewicht te blijven of met spieropbouw. Wat je fitnessdoel ook is, eiwitshakes gaan je erbij helpen.

Waarom? Omdat je spieren na een sportsessie moeten herstellen, en hier zijn eiwitten voor nodig. 

Waarom zou je eiwitshakes nemen?

Veel mensen vinden het lastig om genoeg eiwit binnen te krijgen. Of je nu voor spieropbouw gaat, vet wil verbranden en spiermassa wil kweken of wil droog trainen, je spieren moeten herstellen van al het sporten. Je hebt als je spieren wil opbouwen ongeveer 1.8 tot 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig (naast het trainen natuurlijk). 

Stel dus dat jij 80 kilo weegt. Dan heb je 80 x 2 = 160 gram eiwit per dag nodig. Dit is best wel veel. Een hele bak kwark bevat bijvoorbeeld 40 – 50 gram eiwit. En je eet geen 4 bakken per dag. 

Vlees bevat ook eiwit maar teveel vlees is erg ongezond. Zeker als het bewerkt en/of rood vlees is. Dat verhoogt de kans op kanker, diabetes en hart- en vaatziekten aanzienlijk. Dus je wil ook niet elke dag vlees eten.

Vis is ook eiwitrijk maar daar kan weer veel teveel zink in zitten en het is bovendien heel vet. En vaak duur.

Zoals je ziet is het best wel lastig om elke dag genoeg eiwitten binnen te krijgen als je het gezond en goedkoop wil doen. Zeker omdat je elke dag die 160 gram moet halen (als je 80 kilo weegt tenminste). 

En precies daarom is een eiwitshake zo’n goede oplossing als je spieren wil opbouwen.

Lees hier meer over hoe je genoeg eiwitten binnenkrijgt

Verschillende soorten

Er bestaan veel verschillende soorten eiwitshakes. Ik zal ze hieronder kort behandelen.

Whey eiwitshakes

Whey eiwitshakes zijn shakes met eiwit afkomstig uit koemelk. Het wordt als volgt uit melk gewonnen: de melk wordt door een filter gehaald om kaas te maken. Het product dat daarbij overblijft droogt op en wordt (eiwitrijk) whey-poeder. Whey eiwitshakes zijn erg goed voor spieropbouw, omdat ze snel worden opgenomen en alle essentiële aminozuren bevatten.

Binnen de whey eiwitshakes heb je verschillende soorten. 

Whey concentraat

Dit is de simpelste, minst bewerkte en goedkoopste vorm en tevens de vorm die ik zelf altijd heb. Het bestaat voor ongeveer 70 tot 80% uit eiwit. 

Whey isolaat

Deze versie is wat meer bewerkt, waardoor er iets minder vet en koolhydraten in zitten, maar wel tot 90% eiwit. Ook wordt deze whey iets sneller geabsorbeerd door het lichaam, en is ie wat duurder.

Whey hydrolisaat

Dit is de meest bewerkt en zuivere whey-vorm. Dit is zo gemaakt dat je lichaam het bijna niet meer hoeft te verteren en dus vrijwel direct kan worden opgenomen. Dit klinkt heel goed maar valt tegen; het kan voorkomen dat het lichaam de eiwitten te snel absorbeert waardoor maar een deel daadwerkelijk gebruikt kan worden voor spieropbouw. De rest wordt gewoon verbrand voor energie. 

Caseïne

Caseïne is weer net een ander verhaal. Dit is bewerkt op een manier dat de eiwitten juist langzaam worden opgenomen door het lichaam. Waar bovenstaande whey eiwitshakes goed zijn om direct na je krachttraining in te nemen, is caseïne goed voor vlak voor het slapengaan. Door de langzame afgifte van eiwitten kan je lichaam de hele nacht spieren opbouwen. 

Deze, en de whey concentraat zijn de enige shakes die ik aanraad. Zie hiervoor verderop dit artikel.

Andere soorten bouwstenen

Was het maar zo’n feest dat ze alleen maar bovenstaande vier eiwitshakes hadden. Dan was de keuze een stuk makkelijker geweest. Helaas moet je je ook nog door allerlei andere opties heen ploegen, zoals BCAA’s, anabolic amino’s en nog meer schreeuwerige potten. Wat zijn dit allemaal voor producten?

Kort uitgelegd: spiereiwitten worden gevormd door 20 aminozuren. 11 hiervan kunnen door het lichaam worden aangemaakt, en 9 niet. Die 9 moet je dus via je voeding binnen zien te krijgen. BCAA’s kun je dan zien als producten om die 9 aminozuren aan te vullen.

Ik ga je verder niet teveel vermoeien met diepere informatie hierover, omdat in de shakes die ik je aanraad gewoon alle 20 aminozuren al zitten. Daarom zou ik producten als BCAA’s, HMB tabletten en L-Carnitine capsules lekker niet kopen want die heb je niet nodig. Fijn he?

Misschien als je van plan bent professioneel bodybuilder te worden, zou je er eens naar kunnen kijken. Maar als je gewoon spieropbouw wil dan is een eiwitshake verreweg de beste optie.

Er is nog een klein aantal andere supplementen die bewezen kunnen helpen bij spieropbouw. De eiwitshake is verreweg de belangrijkste, maar lees gerust meer over supplementen voor meer spiermassa.

eiwitshakes voor spieropbouw

Voordelen/nadelen eiwitshakes

Voordelen van eiwitshakes:

 • makkelijk en snel genoeg eiwit
 • optimale spieropbouw
 • alle aminozuren in 1 shake
 • goedkoper en gezonder dan veel vlees en vis eten
 • je kan het makkelijk overal mee naartoe nemen in een shakebeker
 • gewoon even aanlengen met water en ready to drink

Nadelen van eiwitshakes:

 • als je er teveel neemt kan het slecht zijn voor je nieren en je lever. Neem er daarom maar 1 of 2 per dag. Lees goed het etiket van het artikel
 • ze bevatten vaak toegevoegde rommel, zoals zoetstoffen en kleurstoffen. Degene die ik zelf heb en jou ook aanraad gelukkig niet. 

Lees hieronder welke eiwitshake ik aanraad.

Beste eiwitshake voor spieropbouw

Kort samengevat; de beste eiwitshake voor spieropbouw is gewoon deze. Ik heb em zelf ook:

 • Voordelige optie
 • Veel eiwit!
 • Snelle opname van eiwitten, maar niet te snel
 • Alle aminozuren
 • GEEN toegevoegde zoetstoffen en kleurstoffen. Ook nog de meest gezonde optie dus. Dit is de naturel variant, die gewoon fris smaakt maar niet zo’n zoete smaakexplosie is. 

Hij is ook verkrijgbaar in allerlei smaken, maar dat raad ik af. Want ik ben geen fan van elke dag een lading zoetstoffen binnenkrijgen. Er wordt beweerd dat zoetstoffen geen kwaad kunnen, maar er zijn genoeg experts die daaraan twijfelen. Dus ik neem liever geen risico.

Wil je er toch een smaakje aan toevoegen? Geen probleem. Meng bijvoorbeeld wat chocolademelk, limonadesiroop, fruit of ijs door de shake. 

En ik raad je aan direct een grote pot te kopen, want dat is veel goedkoper. Je bent namelijk heel snel door zo’n kleine pot heen. 

De beste caseïne shake

Zelf heb ik thuis ook nog caseïne staan. Deze is optioneel maar ik vind het wel fijn. Om spieropbouw in de nacht ook te optimaliseren. Deze heb ik zelf ook en raad ik jou ook aan:

 • Voordelige optie
 • Genoeg eiwitten
 • Langzame opname van eiwitten, ideaal voor in de nacht
 • Alle aminozuren
 • Ook de naturel variant, dus zonder slechte zoetstoffen en andere troep

Aan deze eiwitshakes heb je echt genoeg voor spieropbouw. Maar heb je speciale wensen? Lees dan verder. 

Lactosevrije, veganistische eiwitshake

Zelf ben ik niet veganistisch maar ik zie steeds meer mensen om mij heen het wel worden. Ik heb speciaal voor jou, beste lezer, onderzoek gedaan naar een volwaardige veganistische eiwitshake en die hebben ze gelukkig ook:

 • Hoog in eiwit!
 • Bevat alle aminozuren die je nodig hebt voor spieropbouw. 
 • Lactosevrij
 • Veganistisch

Deze bevat wel zoetstoffen (stevia, dus wel van natuurlijke oorsprong) dus het is aan jou of je dat wil of niet. 

Conclusie

De beste eiwitshakes voor spieropbouw zijn de volgende:

Meer heb je niet nodig. 

About the author

Hoi, mijn naam is Roelof en ik heb een passie voor fitness, voeding en gezondheid. Ook ben ik personal trainer en groepslesdocent. Omdat er op het internet zoveel onzin over fitness en voeding te lezen is heb ik besloten om deze blog te starten. Zo kan ik de mensen van juiste informatie voorzien. De meeste mensen die aan hun lichaam willen werken hebben door de grote hoeveelheid informatie die overal te vinden is geen idee wat ze nou precies moeten doen. Met wijgaanfitworden.nl hoop ik de mensen hiermee te kunnen helpen en ze tegelijkertijd te motiveren. Zie je in de gym!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *