Fitness en voeding begrippenlijst

Binnen de fitness- en voedingsindustrie doen heel erg veel termen de rondte. Veel mensen weten bij veel begrippen niet wat ermee wordt bedoeld. Vandaar dat ik een fitness- en voeding begrippenlijst heb gemaakt, die dagelijks geüpdatet wordt.

Alles staat in alfabetische volgorde. Tip: wil je makkelijker zoeken? Gebruik dan de functie ‘zoeken in tekst’ in je browser. Zo kun je gemakkelijk het begrip waarnaar je op zoek bent vinden. En weet je een begrip dat hier nog niet bij staat? Meld het in de comments! Dan zorg ik ervoor dat hij erop komt.

Dus wil je meer weten van een van de begrippen hieronder? Klik erop. En leer.

Begrippenlijst

Wat is een 1RM?

Wat zijn abs?

Wat is een barbell?

Wat is het basaal metabolisme?

Wat is cardio?

Wat is een calorie-overschot?

Wat is een calorietekort?

Wat is een compound-oefening?

Wat is een dumbbell?

Wat is explosief trainen?

Wat is een full-body schema?

Wat is hypertrofie?

Wat is intermittent fasting?

Wat is een isolatie-oefening?

Wat zijn macro’s?

Wat zijn micro’s?

Wat is een negative rep?

Wat is progressive overload?

Wat is de range of motion?

Wat is een set?

Wat is spiergeheugen?

Wat is een splitschema?

Wat is een superset?

Comments

  1. Beste Roelof,

    Dank allereerst voor de heldere wijze waarop je alle aspecten die van belang zijn om je spieren op te bouwen uitlegt!

    Ik heb twee vragen:

    1) je zegt dat je elke spiergroep 2x per week moet trainen om spiermassa op te bouwen. In jouw schema ga je uit van 3 dagen per week trainen en behandel je elke training 1 spiergroep. In totaal noem je 6 spiergroepen. Deze spiergroepen komen op deze manier allemaal 1x per week aan bod. Dat is niet de vereioste 2 keer; of zie ik iets over het hoofd?

    2) ik ben op leeftijd (61) en moet ook aan mijn conditie denken. Daarom wil ik in ieder geval 1x maar liever nog 2x per week de mountainbike op. Ik lees dat dit slecht is voor het andere doel: spiermassa opbouwen. Hoe kan ik zowel werken aan mijn hartconditie (cardio) en toch spieren kweken?

    PS: mijn doel is niet om mega gespierd te worden. Ik lees echter dat het heel belangrijk is om je spieren zoveel mogelijk te behouden als je ouder wordt. Door mijn zittende beroep ben ik daar al veel van kwijt. Mijn conditie is echter ook slecht. Beide hebben dus aandacht nodig.

    Alvast mijn dank voor jouw reactie!

    1. Hoi Otto, bedankt voor je reactie. Hierbij de antwoorden op je vragen:

      1) in een ideaal scenario train je elke spiergroep twee keer of zelfs vaker per week. In het schema wat je gezien hebt train je elke spiergroep inderdaad 1 keer per week, maar wel direct met drie oefeningen. Dus per week doe je nog steeds ongeveer 12 sets per spiergroep, wat spiergroei realiseert. Als je meer tijd hebt zou ik vaker per week de spiergroep trainen. Ik heb voor inspiratie een aantal nieuwe schema’s gemaakt, zie hier: https://wijgaanfitworden.nl/bodybuilding-trainingsschemas-3-4-5-6-dagen-in-de-week/

      Zelf train ik nu met slechts 1 oefening per spiergroep, maar dan wel drie keer per week die spiergroep. Dus dat komt ook neer op 12 sets per week. Een iets andere insteek, maar vergelijkbare belasting. Op allebei de manieren ga je groeien, en het is goed om soms qua insteek te wisselen.

      2) Je kunt prima cardio doen naast spiermassa kweken. Het massa kweken zal dan misschien iets minder snel gaan omdat cardio ook voor wat spierafbraak kan zorgen. Laat je daar echter nooit door tegenhouden en ga zeker twee keer per week mountainbiken. Zorg dat je genoeg eiwitten en goede voedingsstoffen binnenkrijgt en je zit goed.

      Conclusie: doe veel aan krachttraining, blijf mountainbiken en eet je eiwitten! Probeer ook wat vaker staand te werken en tussendoor te bewegen. De hele dag zitten is erg slecht voor je.

      Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *