foto van een supplement

Beste supplementen voor spiermassa

beste supplementen voor spiermassaWat zijn de beste supplementen voor spiermassa? Er zijn een hele hoop verschillende supplementen die claimen jou te helpen met het kweken van meer spiermassa. Het ene belooft meer kracht, het andere meer spiergroei en de volgende een beter herstel.

Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer en weten niet welke supplementen nou wel en welke niet werken voor spiermassa. Ik zal je alvast vertellen; veel dingen werken niet en zijn simpelweg geldverspilling.

Wat zijn nou de beste supplementen voor spiermassa? Welke hebben een bewezen werking en kunnen jou daadwerkelijk helpen? Ik heb er vijf op een rijtje gezet.

Beste supplementen voor spiermassa

1. Whey-eiwitten

Supplementen om spiermassa mee te kweken zijn er in alle soorten en maten. Een van de belangrijkste is whey-eiwit. Whey komt over het algemeen in poedervorm. Je mixt een paar schepjes poeder met wat water en je hebt een lekkere, eiwitrijke shake.

Klik hier voor de eiwitshake die ik zelf gebruik >>

Eiwit is essentieel voor het herstel en voor de groei van spiermassa. Het zit in veel normale voeding, zoals vlees, vis, noten, zuivel en eieren. Eiwitten zijn voor ons lichaam essentieel. Ze zorgen voor een hele hoop processen op celniveau, maar ook zichtbaar kun je je voordeel halen uit eiwitten. Namelijk voor het kweken van spiermassa.

Een supplement voor extra eiwitten kan goed zijn voor spiermassa, omdat het soms moeilijk is om genoeg eiwitten uit je gewone voeding te halen.

Wat is de kracht van eiwitten?

Wanneer je traint breng je scheurtjes aan in je spieren. De werkzame stoffen van de eiwitten (de aminozuren) vestigen zich in die scheurtjes waardoor er extra weefsel wordt aangemaakt en de spieren herstellen. Door dat extra weefsel kweek je dus meer spiermassa.

Een van de beste supplementen om spiermassa mee te kweken is dus whey-eiwit. Als je serieus meer spiermassa wil gaan kweken raad ik je absoluut aan om vandaag nog een pot whey-eiwitpoeder te kopen. Het hele internet staat vol met webwinkels waar je het kan krijgen, maar ook bij de drogist staat het in de schappen.

Meer weten over eiwit? Lees hier waar eiwit allemaal goed voor is.

2. Multivitaminen

Omdat het soms lastig is om alle benodigde vitaminen via gewone voeding binnen te krijgen kunnen multivitaminepreparaten handig zijn. Hierdoor ben je er zeker van dat je alle vitaminen die je nodig hebt in één keer binnen krijgt. Bepaalde vitaminen helpen bij het herstellen en opbouwen van spiermassa, daarom horen de multivitaminen tot de beste supplementen om spiermassa mee te kweken.

Er zijn een hele hoop verschillende vitaminen. We hebben sowieso de groepen A t/m F, H, K, M en U. Veel van deze vitaminen kunnen weer worden onderverdeeld in subgroepen, waar ik nu niet teveel op in ga. Dit zit toch allemaal wel in je multivitaminepilletjes.

supplementen

Vitaminen hebben een hele hoop functies voor je lichaam, maar voor spiermassa kweken helpen vooral vitamine A, B, C en D. Check dus altijd of deze vitaminen in je voedingssupplement zitten. Let wel op; vitaminepillen zijn geen vervanging van gevarieerd voedsel. Je kunt nog altijd beter je vitaminen via gewoon voedsel binnenkrijgen, maar als dat niet altijd lukt kunnen supplementen in de vorm van multivitaminen je helpen om meer spiermassa te kweken.

Multivitaminepreparaten kun je bij elke drogist kopen.

3. Creatine

Een veelbesproken supplement voor spiermassa kweken is creatine. Je hebt er vast wel eens iets over gehoord. Creatine is een voedingssupplement dat je kan helpen met spiermassa kweken. Het zorgt er namelijk voor dat je tijdens je training minder snel verzuurt.

Je kunt nog net die twee extra herhalingen eruit pompen. Ook het herstel tussen je setjes door verloopt sneller en voorspoediger. Daardoor heb je bij je nieuwe set weer wat meer kracht. Je kunt met creatine dus harder trainen dan zonder creatine.

Creatine wordt in je lever aangemaakt. Daarnaast zit het in bepaalde voeding, zoals vlees en sommige vissoorten. Het is volledig legaal (het zit immens ook gewoon in normale voeding) en veel professionele sporters maken er gebruik van.

Je kunt met creatine dus harder trainen en tussendoor sneller herstellen, waardoor creatine ook een belangrijk supplement voor spiermassa is.

Creatine is, net als de andere voedingssupplementen waar ik het over heb, overal te koop.

4. Aminozuren

Aminozuren is wat supplementen betreft een verhaal apart. Een gevarieerd voedingspatroon bevat zo’n 20 verschillende aminozuren. Het lichaam kan de meeste aminozuren zelf aanmaken, op 8 stuks na. Deze 8 moet je dus met voeding of met supplementen je lichaam in krijgen.

Een lang verhaal kort: aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Spiermassa kweken kan niet zonder inname van eiwitten. Eigenlijk heeft het innemen van whey-eiwit en aminozuren ongeveer hetzelfde effect. Het verschil zit hem echter in de snelheid van de opname ervan.

Aminozuren zijn eigenlijk gewoon eiwitten, maar dan al deels afgebroken. Je lichaam kan ze daarom direct gebruiken voor de opname en dus voor het spierherstel. Met supplementen voor aminozuren begint je spierherstel en het spiermassa kweken dus sneller!

Whey-eiwit bestaat uit een complexe samenstelling van eiwitten met een patroon van alle aminozuren die het lichaam nodig heeft. Wie whey neemt, hoeft dus niet per se het voedingssupplement aminozuren te nemen. Tenzij je een nog sneller herstel wil hebben.

Het tweede voordeel van aminozuren is dat ze makkelijk in te nemen zijn. Vaak bijvoorbeeld in pil-vorm. Dit is een extreem makkelijk mee te nemen supplement dus je kunt ze overal innemen. Het supplement aminozuren is optioneel; als je al whey gebruikt zou ik het niet aanschaffen.

5. Pre-workout

Een van de beste supplementen voor spiermassa kweken is pre-workout. Dit is een verzamelnaam voor de poeders die je mixt met water en voorafgaand aan je training neemt. Het zorgt ervoor dat je een extreme energieboost krijgt waardoor je een stuk harder kunt trainen.

Hiermee kun je tijdens je training meer kracht zetten. Hierdoor kun je je spierweefsel nog meer ‘slopen’, en wordt er tijdens het herstel dus meer extra spiermassa gekweekt om je spieren nog sterker te maken. Harder trainen en dus meer effect.

Ook kan pre-workout je goed helpen wanneer je geen zin hebt om te trainen. 15 minuten na het innemen van je shake zul je ineens zoveel energie hebben dat je juist wél wil trainen.

pre-workout supplement

Pre-workout bevat een breed scala aan stoffen, waaronder bijna altijd cafeïne, taurine, arginine (een bepaald aminozuur), beta-alanine (ook een bepaald aminozuur) en ribose (een bepaalde suiker).

Spiermassa kweken zal makkelijker gaan met het supplement pre-workout. Wel moet je enigszins oppassen. Pre-workout is vergelijkbaar met drugs. Je hebt er steeds meer van nodig om hetzelfde effect te krijgen. Je lichaam went er snel aan. Als je het veel gebruikt kun je je tijdens je training futloos gaan voelen als je het niet gebruikt. Ik raad aan om het alleen te gebruiken als je van jezelf al moe bent en geen zin hebt om te trainen, om je toch door de training heen te slepen.

Ook raad ik het gebruik bij een avondtraining af. De kans is groot dat je door alle oppeppende ingrediënten moeilijk in slaap komt. En slaap is juist zo belangrijk voor je herstel.

Pre-workout als supplement om spiermassa te kweken is niet essentieel. Je kunt het gebruiken op dagen dat je geen zin hebt om te trainen, maar daar zou ik het bij laten.

Bonus: spirulina

Wel eens gehoord van spirulina? De alg die als superfood wordt aangeduid? Hij bevat naast heel veel eiwit ook een hoop vitaminen en mineralen. In de fitness- en bodybuildingwereld is dit een populair product. Lees mijn blog als je meer wil weten over spiermassa kweken met spirulina.

Kun je zonder supplementen voor spiermassa?

Hierboven heb ik allerlei verschillende voedingssupplementen besproken. Maar kun je zonder supplementen voor spiermassa toch gespierder worden? Ja. Zijn deze supplementen voor spiermassa dus essentieel? Nee.

Deze supplementen kunnen helpen, maar ze zijn niet per se nodig. Je hebt meer aan gewone en gezonde voeding. Heb jij genoeg tijd om je eiwitten, calorieën en vitaminen uit normale voeding te halen? Dan raad ik je aan om dat te blijven doen. Hulp nodig? Daarvoor heb ik een voedingsschema voor spieropbouw samengesteld!

Voedingssupplementen kunnen je helpen wanneer je weinig tijd hebt of te lui bent om eten voor jezelf klaar te maken.

Daarnaast zijn het slechts supplementen. Wat ik hiermee wil zeggen is dat je zonder hard te trainen er helemaal niks aan hebt. Snel spiermassa kweken doe je door goed en vaak te trainen, en de juiste voeding tot je nemen. Benieuwd naar wat je in de sportschool precies moet doen? Bekijk hier mijn krachttraining schema

Vergeet ook niet je rust te pakken. Zorg ervoor dat je deze drie dingen op orde hebt en vul waar nodig aan met supplementen. Supplementen voor spiermassa kunnen handig zijn, maar verlies de belangrijkste zaken niet uit het oog.

About the author

Hoi, mijn naam is Roelof en ik heb een passie voor fitness, voeding en gezondheid. Ook ben ik personal trainer en groepslesdocent. Omdat er op het internet zoveel onzin over fitness en voeding te lezen is heb ik besloten om deze blog te starten. Zo kan ik de mensen van juiste informatie voorzien. De meeste mensen die aan hun lichaam willen werken hebben door de grote hoeveelheid informatie die overal te vinden is geen idee wat ze nou precies moeten doen. Met wijgaanfitworden.nl hoop ik de mensen hiermee te kunnen helpen en ze tegelijkertijd te motiveren. Zie je in de gym!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *