BMI berekenen

BMI berekenenBMI berekenen, hoe doe je dat precies?

Het werkt voor mannen en voor vrouwen hetzelfde.

Je doet het door je gewicht te delen door je lengte in het kwadraat. Het gewicht gaat in kilo’s en je lengte gaat in meters.

In formule: BMI = gewicht / lengte². De maat geldt alleen voor volwassenen.

Een voorbeeld; stel, iemand is 1,80 lang en weegt 90 kilo. Dan doe je de volgende som: gewicht / lengte² = 90 / (1,80)² = 90 / 3,24 = 27,78.

Deze persoon heeft een BMI van 27,78. In de volgende tabel zien we wat dat volgens klinische maatstaven betekent:

BMI Betekenis
Onder de 20 Ondergewicht
Tussen 20 en 24,9 Normaal
Tussen 25 en 29,9 Licht overgewicht (deze mensen worden vaak al te dik genoemd)
Tussen 30 en 39,9 Klinisch overgewicht (zorgwekkend)
Boven de 40 Ernstig overgewicht

Zoals je ziet betekent dit dat deze persoon licht overgewicht heeft (hij of zij is te dik) en af moet gaan vallen!

Heb je ondergewicht? Dan moet je je niet bezig gaan houden met afvallen, maar eerder met aankomen. Ondergewicht kan namelijk ook slecht zijn voor je gezondheid. Denk na waar het vandaan zou kunnen komen, en wat je eraan kunt gaan doen. Het zou kunnen dat je niet genoeg variatie in je eten hebt, of dat je teveel sport en daarbij te weinig eet.

Zit je tussen de 20 en 24,9? Goedzo! Dit is een gezond gewicht. Doe je best om het zo te houden.

Heb je een te hoog BMI? Dan moet je aan de slag! Afvallen.

Maar wacht, er is nog iets wat hierbij vermeld moet worden. Om te bepalen of je gewicht gezond is is het uitrekenen van je BMI nog niet genoeg. Het kan bijvoorbeeld zijn dat deze persoon erg gespierd is en daardoor zwaar is, wat niet ongezond is! Spieren zijn zwaarder dan vet, dus het zou kunnen dat hij daardoor een hoog BMI heeft.

Geen zin om te rekenen? Op de site van Voedingswijzer heb je hier een handige tool voor.

BMI berekenen is nog niet genoeg

Voor een gezond gewicht gaat het erom dat je vetpercentage niet te hoog is. Meet hiervoor je tailleomtrek, die samen met het BMI een accuraat beeld geeft van hoe gezond je gewicht is.

Het vet dat rondom je buikstreek zit is erg schadelijk voor je gezondheid, schadelijker dan rond je billen of heupen. Je kunt het zo zien; hoe meer vet er rondom je buik zit, hoe meer vet er rondom je organen zit. Dit zorgt ervoor dat de organen hun werk minder goed doen. Stel je voor, je hart dat omringd is door een laag vet. Zo kan het natuurlijk zijn werk niet goed doen.

 

Hoe meet je nou je tailleomtrek? Pak een meetlint en meet je omtrek tussen je heupbot en je laagste rib. Ontspan en bekijk hoeveel cm de omtrek is en kijk in deze tabel wat je score betekent:

Mannen:

Tailleomtrek in centimeters Betekenis
79 of kleiner Ondergewicht
Tussen 79 en 94 Normaal gewicht
Tussen 94 en 102 Overgewicht
102 of groter Obesitas

Vrouwen:

Tailleomtrek in centimeters Betekenis
68 of kleiner Ondergewicht
Tussen 68 en 80 Normaal gewicht
Tussen 80 en 88 Overgewicht
88 of groter Obesitas

Als het goed is komen de meting van het BMI en van de tailleomtrek op dezelfde uitkomst uit. Niet het geval? Dan moet je kijken naar alleen je tailleomtrek, die is het belangrijkst omdat die naar de hoeveelheid vet kijkt.

Heb je overgewicht? Dan is nu het moment om het aan te gaan pakken.

Wat is je BMI precies?

BMI staat voor Body Mass Index (het wordt soms ook wel de Quetelet-index genoemd maar ik hou het bij BMI). Het is een schaal om te helpen berekenen of iemands gewicht gezond is of niet.

In de wereld is steeds meer sprake van mensen met overgewicht. Er is in Nederland maar eigenlijk over de hele wereld steeds meer bezorgdheid over aan het ontstaan, omdat het een zeer groot risico op aandoeningen met zich meebrengt.

Om maar even wat te noemen; hartproblemen, diabetes, hoge bloeddruk, etc. Daarnaast zijn er nog de psychologische klachten (weinig zelfvertrouwen, sociaal isolement in een ernstig geval). En dan heb ik het nog niet eens gehad over het risico om vroegtijdig te overlijden aan de gevolgen van een te hoog BMI.

Heb jij een te hoog BMI? Dan moet je af gaan vallen. Hoe eerder je ermee begint, hoe makkelijker het is en hoe sneller je op een gezond gewicht zit.

Eigenlijk is dit met alle problemen het geval; problemen worden groter naarmate je er niks aan doet. Dus verwaarloos je het? Dan wordt het probleem groter en wordt het dus steeds moeilijker om er iets aan te doen.

Ga maar na. Stel dat je een bekeuring hebt en het betalen uitstelt omdat je nu je geld wel aan iets leukers wil uitgeven (toevallig heb ik hier zelf ervaring mee;). Je krijgt eerst een boete, omdat je te laat bent met betalen. Daarna krijg je nog een boete en moet je ineens dubbel zoveel betalen als in de eerste instantie. Laat je het opnieuw slingeren? Dan staat er ineens een deurwaarder aan je deur en ben je helemaal ver van huis.

Zelfde met overgewicht. Hou je dezelfde gewoonten aan? Dan is de kans groot dat je langzamerhand alleen maar dikker wordt en dat het steeds moeilijker wordt om een gezond gewicht te krijgen. Mijn punt is dus, begin NU met afvallen als je een te hoog BMI hebt.

Wat kun je doen aan een te hoog BMI?

Heb je ernstig overgewicht? Ga dan naar je huisarts en vraag om professionele hulp bij het afvallen. Dit is namelijk heel erg slecht voor je en kan je gezondheid in groot gevaar brengen.

Overgewicht ontstaat vaak door een combinatie van factoren; namelijk te weinig lichaamsbeweging en te veel slecht eten. Vooral dat laatste aspect is heel belangrijk; wat je binnenkrijgt is voor het allergrootste gedeelte verantwoordelijk voor hoe je BMI is. Ze zeggen niet voor niks altijd dat een sixpack in de keuken gemaakt wordt.

Meer calorieën binnenkrijgen dan verbranden zorgt voor overgewicht. Je moet dus op je voeding gaan letten als je je BMI naar een gezond niveau wil brengen. Gezond eten dus! Begin daarmee. Je kunt al kilo’s kwijtraken door alleen op je voeding te letten en een paar dingen in je dagelijkse routine te veranderen.

 

gezond eten

Het is voor veel mensen niet makkelijk om af te vallen. Dit kan deels komen omdat ze het niet gewend zijn om iets aan hun gezondheid te doen en niet weten hoe ze het aan moeten pakken.

Het komt echter allemaal neer op instelling. Personal trainer Drew Manning is ooit voor een experiment expres 34 kilo aangekomen om het er vervolgens allemaal weer af te werken, om te bewijzen dat alles mogelijk is.

Jij kan dit dus ook! Door je voedingspatroon aan te passen en meer te gaan bewegen kun je je doel bereiken.

Begin dus zo snel mogelijk met gezonder eten!

Als je het goed doet zal je BMI omlaag schieten.

Heb je last van overgewicht? Doe er wat aan! 

 

About the author

Hoi, mijn naam is Roelof en ik heb een passie voor fitness, voeding en gezondheid. Ook ben ik personal trainer en groepslesdocent. Omdat er op het internet zoveel onzin over fitness en voeding te lezen is heb ik besloten om deze blog te starten. Zo kan ik de mensen van juiste informatie voorzien. De meeste mensen die aan hun lichaam willen werken hebben door de grote hoeveelheid informatie die overal te vinden is geen idee wat ze nou precies moeten doen. Met wijgaanfitworden.nl hoop ik de mensen hiermee te kunnen helpen en ze tegelijkertijd te motiveren. Zie je in de gym!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *