afvallen lukt niet ondanks dieet

Afvallen lukt niet ondanks dieet?

Afvallen lukt niet, ondanks dat je een dieet volgt? Lees hier wat je eraan kan doen! Het is een veelvoorkomend probleem; mensen doen hun best om af te vallen, bijvoorbeeld met een dieet, maar het lukt ze niet. Sommige mensen verliezen een paar kilo’s waarna het vet er heel snel weer aankomt.

Andere mensen verliezen helemaal geen kilo’s of komen zelfs extra aan! Terwijl ze denken dat ze goed bezig zijn. Niks is zo frustrerend als ergens serieus mee aan de slag te zijn zonder dat je resultaat behaalt. Geen wonder dat veel mensen die proberen af te vallen het snel opgeven.

Lees in dit artikel waarom het je niet lukt om af te vallen.

Maar waar gaat het mis?

Maar doe je het wel goed? Weet je wel waar je mee bezig bent? Veel mensen doen maar wat en gaan zonder goed plan aan het werk. Sommige mensen stoppen bijvoorbeeld gewoon met eten, wat natuurlijk heel slecht voor je is (en niet werkt).Veel mensen denken namelijk dat een dieet inhoudt dat je van de een op de andere dag ineens nog maar heel weinig mag eten. Dit is natuurlijk onzin. Het woord ‘dieet’ heeft daarom een enge lading gekregen, maar een goed dieet is helemaal niet iets om bang voor te zijn.

Vet verbranden

Tijdens het afvallen wil je zoveel mogelijk vet verbranden, en zoveel mogelijk spiermassa behouden. Dit proces wordt ook wel cutten of droog trainen genoemd. Dat is een gezonde manier van afvallen. Je spiermassa helpt je om op gezond gewicht te blijven en zorgt ervoor dat je een mooi gevormd lichaam hebt. Verderop in dit artikel vertel ik hoe je dit kunt bereiken.

Verder noem ik de redenen waarom afvallen bij veel mensen niet lukt, en geef ik tips over wat je eraan kan doen. Afvallen heeft namelijk met veel meer te maken dan alleen met minder eten en sporten.

Zo kun jij kijken wat er bij jou mis gaat en hoe je ervoor kunt zorgen dat je vanaf nu WEL kilo’s gaat afvallen, op een gezonde manier.

Afvallen lukt niet ondanks dieet, want:

1. Je hebt stress

De eerste reden dat het afvallen ondanks je dieet niet lukt is direct een redelijk ingewikkelde. Stress kan er namelijk voor zorgen dat je schildklier minder goed gaat werken.

Dit komt door de verhoogde hoeveelheid stresshormonen die je lichaam produceert (google maar eens op ‘cortisol’). Je stofwisseling zal minder goed gaan werken en daardoor zul je sneller aankomen. Ook zorgt cortisol ervoor dat vet sneller wordt opgeslagen.

Het kan dus zijn dat je nog zo je best doet, maar dat je door stress alsnog aankomt. Zorg er dus voor dat je stress zoveel mogelijk terugdringt.

2. Je hebt slaaptekort

De tweede reden heeft ook weer te maken met de hormoonhuishouding, die bij slaapgebrek grondig door elkaar wordt geschud. Het hormoon dat ervoor zorgt dat je een vol gevoel krijgt na het eten, wordt minder geproduceerd. Zo blijf je dus met een hongergevoel zitten terwijl je eigenlijk al genoeg hebt gegeten.

Van het hormoon dat ervoor zorgt dat je zin in eten krijgt wordt juist extra veel geproduceerd, dus de kans dat je extra gaat eten is daardoor een stuk groter.

Ook zorgt slaapgebrek voor een minder goed werkende stofwisseling. Daarnaast heb je te maken met een verminderde productie van insuline én wordt je minder gevoelig voor dit hormoon. Ook dit zorgt ervoor dat je lichaam meer vet opslaat.

3. Je dieet is te moeilijk vol te houden

De oorzaak van het niet afvallen kan ook bij je dieet zelf worden gezocht. Als jij een dieet hebt waarmee je het jezelf veel te lastig maakt, ga je het niet volhouden. Het moet namelijk wel leuk blijven.

Stel dat je leeft op een bak kwark, een handje noten en een kiwi per dag, dan ga je het niet redden. Zoek een manier uit die je makkelijk vol kunt houden. Ga op zoek naar recepten die gezond zijn én die je lekker vindt.

Het is écht mogelijk om af te vallen zonder dat je al het lekkere eten moet schrappen. Zorg dat het leuk blijft. Dat is de enige manier om blijvend kilo’s te verliezen.

4. Je krijgt teveel calorieën binnen

Dit is een hele simpele; je krijgt teveel calorieën (brandstof voor je lichaam) binnen. Wie meer calorieën binnenkrijgt dan hij verbruikt zal aankomen. Wil je afvallen? Dan zul je daar naar moeten kijken.

Nu ben je je daar natuurlijk bewust van, maar weet je eigenlijk wel wat die calorieën precies zijn?

Het grootste deel van het verbranden van calorieën gebeurt tijdens rust. Als jij niks aan het doen bent verbrandt je lichaam calorieën om jou in leven te houden. Je hart klopt, je denkt (of droomt), je ademt, etc.

Omdat de meeste calorieën dus verbruikt worden tijdens rust, komt het afvallen voornamelijk neer op calorie-inname. Voeding dus! Sporten is altijd goed, maar beweging zorgt maar voor 30% van het verbranden dus is dat niet het belangrijkste.

Het belangrijkst is dus goed op je voeding te letten, en vooral op wát je eet. Dit brengt ons bij het volgende punt:

5. Je krijgt te veel slechte koolhydraten binnen

Voeding is er in alle soorten en maten, en dat geldt ook voor calorieën. Je hebt verschillende typen die je binnen kunt krijgen, waarvan de verspreiding in het lichaam kan variëren. Als het je niet lukt om af te vallen kan het zijn dat je teveel slechte calorieën binnenkrijgt. Dit gaat vaak redelijk ongemerkt. 

Pasta, (wit)brood en koek/snoep zijn voorbeelden van snelle koolhydraten (slechte dus!). Snelle koolhydraten zorgen ervoor dat je in één klap heel veel energie te verwerken krijgt. Je eet het, en je krijgt veel energie.

Dit gevoel is helaas van korte duur, want daarna kak je enorm in. Wat nog erger is, je lichaam slaat alle energie die je uiteindelijk niet gebruikt op als vet! Bovendien krijg je na die inkakker direct opnieuw zin om te gaan eten, en je lichaam heeft dan vooral behoefte aan nog meer snelle koolhydraten. Zo kom je heel snel aan een calorie-overschot. 

Zorg er dus voor dat je langzame koolhydraten binnenkrijgt. Dit zijn koolhydraten die complexer (moeilijker uit elkaar te halen) zijn, waarover je lichaam langer doet om ze af te breken en je langer een gevuld gevoel hebt. 

Dit zorgt ervoor dat de energie veel geleidelijker vrijkomt in je lichaam, en daardoor veel beter gedoseerd wordt. Je krijgt dus veel minder snel opnieuw een hongergevoel. Voorbeelden van langzame koolhydraten? Bonen, peulvruchten, spelt, havermout en volkoren.

6. Je slaat de vetten over

Vetten zijn de afgelopen jaren veel in negatief daglicht gezet. Iedereen wordt bang gemaakt voor vet. Vet zou slecht zijn voor je hart en je zou er dik van worden.

Gelukkig begint de laatste tijd het nieuws naar buiten te komen dat vetten zo slecht helemaal niet zijn. Waar eigenlijk koolhydraten voornamelijk verantwoordelijk zijn voor overgewicht, kunnen vetten bijvoorbeeld juist heel goed zijn om mee af te vallen!

Goede vetten zorgen voor een vol gevoel en voor geleidelijke afgifte van energie! Voorbeelden van goede vetten? Avocado’s, vette vis, noten en olijfolie (koud).

7. Je eet te weinig eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam, voornamelijk bekend om het onderhouden van spierweefsel.

Deze worden, net als langzame koolhydraten en goede vetten, langzaam verteerd waardoor je er gedurende een lange tijd energie aan overhoudt. Hierdoor heb je minder honger, ben je langer verzadigd, en heb je dus minder de neiging om te gaan eten.

Eiwitten zijn dus belangrijk voor je spieren. Zorg ervoor dat je tijdens het afvallen altijd genoeg eiwitten binnenkrijgt, zodat je spiermassa zoveel mogelijk behouden blijft! Zo hou je een mooi gevormd lichaam en blijf je op een goed gewicht, ook na je dieet.

8. Niet genoeg water drinken

Niet genoeg vocht binnenkrijgen zorgt voor een slechtere werking van je nieren. Je lever moet daardoor harder werken, want die krijgt er extra taken bij die de nieren niet meer kunnen doen. Je lever kan de hoeveelheid werk niet aan en daardoor gaat er minder vet verbrand worden, en meer opgeslagen. Zo gaat afvallen je dus niet lukken.

Ook zorgt water in je maag voor een vol gevoel waardoor je minder zin hebt om te eten. Drink dus genoeg water! Hoeveel moet je dan drinken? Een veelgehoorde vuistregel is de volgende rekensom:

Je lichaamsgewicht in kg x 0.03 = het aantal liter dat je op een dag nodig hebt.

9. Sporten en afvallen

Ook al is sport maar voor een klein deel verantwoordelijk voor afvallen, het kan je wel helpen. Wie sport verbrandt extra veel calorieën, dus zal sneller afvallen.

Sporten zijn er in alle denkbare vormen, maar laat ik het voor het gemak even opdelen in twee categorieën: cardio en krachttraining. Cardio is alles wat met uithoudingsvermogen te maken heeft, en bij krachttraining kun je denken aan het optillen van zware gewichten.

De meeste calorieën verbrand je met krachttraining (ja, dit geldt voor mannen én vrouwen). Tijdens een zware training verbrand je al calorieën, maar het echte verbranden gebeurt voornamelijk de 48 uur daarna. Je spieren moeten herstellen van je training en daar is veel energie voor nodig.

Hoe meer spiermassa, hoe meer calorieën je verbrandt in ruststand. Meer spiermassa kweken zorgt dus voor een grote calorieverbranding.

Met cardio (bijvoorbeeld hardlopen) verbrand je ook calorieën, maar dit gebeurt vooral tijdens de training zelf. Je lichaam hoeft na afloop veel minder te herstellen dan na een krachttraining, waardoor je uiteindelijk veel meer verbrandt door het trainen met zware gewichten.

10. Je bent al vrij slank

Hoor je verhalen van mensen die sneller afvallen dan jij? Het kan zijn dat deze mensen zwaarder dan jij waren toen ze begonnen met diëten.

Hoe zwaarder je bent, hoe eenvoudiger het is om af te vallen. De eerste kilo’s van mensen van 130 kilo zullen eraf vliegen. Hoe dichter je bij je gezonde gewicht komt, hoe langzamer het gaat. De laatste loodjes zijn het zwaarst!

Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord van de term BMI (Body Mass Index). Dit is de verhouding tussen je lengte en je gewicht. Naarmate je BMI groter is, is het makkelijker om af te vallen.

11. Je weegt je te vaak

Voor jezelf kan het verwarrend werken als je je elke dag weegt. De ene dag zul je lichter zijn dan de andere, maar het kan zomaar zijn dat je de volgende dag weer zwaarder bent.

Dit kan met een hele hoop factoren te maken hebben. Om er maar even eentje te noemen; in de avond ben je zwaarder dan in de ochtend.

Het allerstomste wat je dus kan doen (en veel mensen doen dit) is elke dag wegen en de moed verliezen omdat je ziet dat je weer iets lijkt te zijn aangekomen.

Weeg je liever elke week maar één keer, zodat je de grote lijn in je vorderingen bij kunt houden. Zo raak je niet in de war en zie je tenminste goed hoe het met het afvalproces gaat, wat ons bij het volgende punt brengt:

12. Schaaf je verwachtingen bij

Bij diëten is de insteek natuurlijk om zo snel mogelijk veel vet te verliezen. Veel adverteerders laten je geloven dat je 10 kg in twee weken kwijt kan raken. Dit is natuurlijk gelul en bij dat soort mensen moet je uit de buurt blijven. Dit zijn diëten waarbij je voornamelijk ondervoed raakt en veel vocht kwijt raakt in plaats van lichaamsvet.

Hou in de gaten dat je verwachtingen realistisch blijven! Natuurlijk wil je het liefst in een week al 5 kilo vet kwijt zijn, maar zo snel gaat het niet. De truc van goed en blijvend afvallen is geduldig doorgaan en langzaam maar zeker de kilo’s eraf te werken.

Hoe snel afvallen is dan wel gezond? Mik op ongeveer 0,5 kg per week, dus grofweg 2 kilo per maand. Afvallen met deze hoeveelheden is de gezonde en realistische manier en zorgt voor een blijvend resultaat.

13. Te snel eten en niet goed kauwen

Langzamer eten is beter voor je. Let daarbij ook op dat je goed kauwt. Het maakt dat je minder eet, maar belangrijker: je spijsvertering zal er beter door werken. Dezelfde hoeveelheid eten dus, maar je hebt er een stuk meer aan!

14. Niet vaak genoeg eten

Je moet verspreid over de hele dag voldoende energie in je lichaam hebben. Dit houdt in dat je vaak moet eten, niet per se veel. Je hebt natuurlijk de maaltijden ontbijt, lunch en avondeten.

Zorg dat je tussen deze maaltijden ook nog eet! Dit kan prima iets kleins zijn, zoals een (gezond) tussendoortje. Hierdoor heb je gedurende de dag beter verdeelde energie en heb je tijdens de grotere maaltijden minder de neiging om te veel te eten.

15. Je overdrijft

Groenten met weinig calorieën kun je in principe blijven eten. Wortels, komkommer, als je zin hebt om te knagen dan kun je hiermee helemaal los gaan. Maar er zijn genoeg gezonde producten die wel heel veel calorieën bevatten, zoals bijvoorbeeld de avocado en volkorenpasta.

En bijvoorbeeld een handje walnoten? Daarmee zit je al tegen de 200 calorieën! Let er dus ook op dat je gezonde etenswaren niet teveel eet.

16. Je verliest onbewust veel vet

Het kan voorkomen dat je daadwerkelijk vet aan het verbranden bent maar dat je je dit niet beseft. Dit komt vooral voor bij mensen die krachttraining doen. Waarom? Omdat je meer spiermassa aan het kweken bent, maar vet verliest.

Spiermassa is zwaarder dan vetmassa, omdat het een veel hogere dichtheid heeft. Zie jij op de weegschaal niet dat je afvalt? Dan is de kans groot dat je juist wél goed bezig bent. Je kweekt namelijk spieren die ervoor zorgen dat je inderdaad niet in gewicht afneemt. Wat juist goed is!

Een veel betere manier om je vorderingen bij te houden is dus het meten van je taille-omtrek. Die moet afnemen!

Ook het meten van je vetpercentage is een goede manier. Zo hou je bij hoeveel vet je verliest, waar het uiteindelijk allemaal om draait.

17. Medicijngebruik

Een hele hoop medicijnen kunnen een negatieve invloed hebben op het afvallen. Voorbeelden hiervan zijn antidepressiva en medicijnen voor het behandelen van diabetes.

Het kan zijn dat je door het gebruikt geen gewicht verliest, maar het gebeurt ook vaak genoeg dat je er juist massa bij krijgt. Uiteraard mag niet je de medicijnkuur niet zomaar afbreken, maar overleg eens met je arts of er vervangende middelen die deze bijwerkingen niet hebben te krijgen zijn.

18. Je smokkelt

Volg je het dieet maar val je niet af? Kan natuurlijk. Maar weet je wel heel zeker dat je niet stiekem smokkelt? Veel mensen die diëten smokkelen teveel. Dus bijvoorbeeld dagelijks toch een bakje chips en ‘s avonds nog een stroopwafel bij de thee, of een fles bier bij thuiskomst.

Ga eens heel eerlijk na of je je inderdaad schuldig maakt aan dit soort gedrag. Dit kan namelijk net die factor zijn dat je niet af lijkt te vallen, dus zorg dat je je ervan bewust wordt en stop er direct mee.

Natuurlijk wil je het leuk houden voor jezelf en natuurlijk wil je af en toe iets lekkers eten of alcohol drinken. Uiteraard moet dat gewoon kunnen, anders maak je het jezelf veel te moeilijk. Probeer dit soort dingen tot een minimum te beperken, door bijvoorbeeld alleen in het weekend wat te snoepen of een glas wijn te nemen.

19. Je bent op leeftijd

Het kan zijn dat je meer moeite hebt met afvallen dan andere mensen. Dit kan met leeftijd te maken hebben. Het is zo dat hoe ouder je bent, hoe lastiger het is om vet kwijt te raken. Let wel; lastiger, niet onmogelijk. Sterker nog, ook spieren kweken op oudere leeftijd is prima mogelijk. Het kost misschien meer moeite, maar ook op latere leeftijd kun je veel resultaat boeken met werken aan je lichaam. Laat je dus niet uit het veld slaan.

Iedereen kan dus afvallen, het gaat erom dat je bewust bent wat je aan het doen bent en de juiste keuzes maakt.ConclusieMaak het jezelf niet te moeilijk. Ga niet een of ander ‘dieet’ volgen wat niet vol te houden is.Kies ervoor om net wat minder te gaan eten en vooral bewuster te gaan eten. Je kunt écht goed afvallen terwijl je lekker blijft eten. Ga daarbij voor gezonde recepten die makkelijk klaar te maken zijn.

Succes ermee.

About the author

Hoi, mijn naam is Roelof en ik heb een passie voor fitness, voeding en gezondheid. Ook ben ik personal trainer en groepslesdocent. Omdat er op het internet zoveel onzin over fitness en voeding te lezen is heb ik besloten om deze blog te starten. Zo kan ik de mensen van juiste informatie voorzien. De meeste mensen die aan hun lichaam willen werken hebben door de grote hoeveelheid informatie die overal te vinden is geen idee wat ze nou precies moeten doen. Met wijgaanfitworden.nl hoop ik de mensen hiermee te kunnen helpen en ze tegelijkertijd te motiveren. Zie je in de gym!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *