Dit is geen artikel om je bang te maken. Dit is een artikel om je bewust te maken van de gevaren van overgewicht. Veel mensen zijn nu eenmaal te zwaar en hebben niet altijd even goed in de gaten wat voor levensgevaarlijke gevolgen het voor hun gezondheid kan hebben.
Belangrijk! Veel van de gevaren die ik in dit artikel omschrijf kunnen ook andere oorzaken hebben. Overgewicht KAN ervoor verantwoordelijk zijn, maar het hoeft niet. Bij twijfel of je een klacht hebt, ga ALTIJD naar de huisarts!
Ruim 40% van de inwoners van Nederland heeft overgewicht!
Met overgewicht bedoel ik dat er een te grote hoeveelheid vet in het lichaam is opgeslagen. Je krijgt het wanneer je meer calorieën inneemt dan je verbrandt, gedurende een langere periode. Oftewel, teveel eten.
In dit artikel wil ik je dus meegeven hoe gevaarlijk het is om te dik te zijn en wat voor nadelige effecten dit op je geestelijke en lichamelijke gesteldheid kan hebben. Mensen die te dik zijn zijn altijd ongezonder. Wie overgewicht heeft, gaat bovendien eerder dood (volgens onderzoeken gemiddeld 3 – 10 jaar eerder).
Sommigen beweren dat er mensen met overgewicht zijn die net zo gezond zijn als mensen met een normaal gewicht. Helaas hebben deze mensen ongelijk. Overgewicht is altijd ongezond.
Wat veel mensen echter niet weten is dat ook slanke mensen een te hoog cholesterolgehalte of te veel schadelijk vet rondom hun organen kunnen hebben. Ook slanke mensen moeten daarom letten op wat ze eten.
Hopelijk ben jij op gezond gewicht. Is dat niet het geval, dan hoop ik dat het lezen van deze tekst je laat inzien dat je er iets aan moet gaan doen. Want je gezondheid is het belangrijkste wat er is.
Toch zijn er teveel mensen die hun gezondheid verwaarlozen. Ze denken niet na bij de gevaren óf ze doen er lacherig over en roepen dingen als ‘liever te dik in de kist dan een feestje gemist’. Hilarisch, maar extreem dom.
Lees de gevolgen van overgewicht die ik hier op een rijtje gezet heb en ga daarna aan de slag om af te vallen. Maak het risico op aandoeningen zo klein mogelijk.
Overgewicht en hart- en vaatziekten
Cijfers
De Hartstichting brengt elk jaar een lijst uit met daarin de cijfers over hart- en vaatziekten. In Nederland wonen ruim een miljoen mensen met hart- en vaatziekten.
Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat 20% van de mensen die hart- en vaatziekten hebben, deze hebben opgelopen vanwege overgewicht. Dan zijn dus ruim 200.000 mensen die het misschien hadden kunnen voorkomen door op tijd te beginnen met afvallen!
Nog iets schokkends; in Nederland overlijden elke dag 100 mensen aan hun hart- en vaatziekte. Bij vrouwen komt het meer voor dan bij mannen. 125 mensen zijn elke dag slachtoffer van een beroerte. Niet om je bang te maken, maar dat je een beeld hebt van de ernst van de situatie.
Waar zit het vet
Het is belangrijk om te kijken waar het vet zit in geval van overgewicht. Het vet bij vrouwen zit vaker rondom de heupen, en bij mannen rondom de buik. Waar vet rond de heupen bijna geen invloed heeft op hart- en vaatziekten, heeft BUIKVET dat juist wel!
Check dus altijd de omvang van de buik! In dit artikel lees je meer over de buikomvang en het BMI.
Oorzaak
Te veel vet rondom de buik? Dan zit er dus ook te veel vet rondom je organen. Dit zorgt ervoor dat het werk van de organen belemmerd wordt waardoor ze minder goed presteren, wat vanzelfsprekend erg nadelig is voor je gezondheid.
Vaak zorgt ook aderverkalking voor de problemen met het hart en de vaten. Aderverkalking houdt in dat de bloedvaten vernauwen, waardoor de bloeddoorstroom verminderd wordt. Dit proces kan verergerd worden door ongezond eten en te weinig bewegen.
Het vernauwen kan op jonge leeftijd al van start gaan en het kan gebeuren dat de symptomen pas jaren later opduiken. De problemen ontstaan dus pas later.
Door de verkalking wordt er minder zuurstof getransporteerd naar de spieren en de organen, waardoor hun werking minder wordt en de hart- en vaatproblemen ontstaan.
Hart-en vaatziekten kunnen dus op meerdere manieren ontstaan als gevolg van overgewicht. Toch is overgewicht niet de enige factor die verantwoordelijk is, want ons bij het volgende kopje brengt.
Vergeet de andere factoren niet
Het hebben van hart- en vaatziekten is absoluut niet alleen maar te wijten aan overgewicht. Andere factoren die het risico op hart- en vaatziekten vergroten:
-stress
-suikerziekte
-hoge bloeddruk
-alcoholgebruik
-hoog cholesterolgehalte
-roken
-aangeborenheid
Hou ook dit dus in de gaten!
Overgewicht en hoge bloeddruk
Overgewicht kan een oorzaak zijn van het ontstaan van een hoge bloeddruk. De bloeddruk is de druk op de bloedvaten die er is wanneer het hart het bloed door de vaten heen pompt. B
loeddruk wordt onderverdeeld in twee waarden; de bovendruk en de onderdruk. De bovendruk wordt gemeten wanneer het hart zich inspant (dus samenknijpt) en de onderdruk wanneer het hart ontspant. Bij een gezonde bloeddruk is de bovendruk ongeveer 120 en de onderdruk ongeveer 80.
Om een accurate meting van de bloeddruk te doen moet je meerdere momenten meten, want je bloeddruk verschilt nogal per situatie. Bijvoorbeeld tijdens emoties of inspanning is hij hoger, en ook het tijdstip op de dag is van invloed.
Overgewicht kan een negatieve invloed hebben op je bloeddruk, waardoor hij te hoog wordt. Een te hoge bloeddruk zorgt op diens beurt weer voor een grote kans op hart- en vaatziekten. De aanwezige te hoge druk kan ook voor schade zorgen aan andere organen, zoals bijvoorbeeld je lever en ogen.
In geval van een te hoge bloeddruk moet je hart harder werken. Het moet steeds intensiever pompen om het bloed rond te sturen, wat hartfalen als gevolg kan hebben. Dit betekent dat de effectieve werking van je hart afneemt wat zelfs een hartinfarct kan veroorzaken.
Overgewicht en diabetes type 2
Het is wetenschappelijk nog niet helemaal duidelijk hoe het komt, maar mensen met overgewicht hebben meer kans op diabetes type 2.
Het feit dat ik het over diabetes type 2 heb impliceert dat er ook een type 1 is, en dat klopt. Het verschil tussen diabetes type 1 en 2 is het volgende:
Bij type 1 maakt je lichaam geen insuline meer aan. Hierdoor wordt de suiker uit je eten niet opgenomen door je cellen dus hebben ze te weinig energie. Om dit te compenseren wordt de energie uit andere bronnen gewonnen, en dat is je lichaam niet gewend. Hierdoor word je moe, duf en kun je sterk vermageren.
Bij type 2 is het net even anders. Je lichaam verliest gevoeligheid voor insuline, en het maakt ook nog minder insuline aan. Hierdoor is het voor je lichaam moeilijker om energie op te nemen uit je voeding, al is het meestal nog wel voldoende.
Hierdoor is er geen sprake van een gebrek aan energie en hoeft het dus ook niet uit andere bronnen gewonnen te worden, zoals bij type 1. De klachten van vermageren en moe zijn komen hierdoor bijna niet voor. Vroeger kwam diabetes type 2 voornamelijk voor onder oudere mensen, maar omdat steeds meer mensen overgewicht hebben hebben ook jongeren vaker last van deze ziekte.
Cijfers over diabetes:
- Ruim 1,2 miljoen van de mensen in Nederland heeft diabetes, waarvan 100.000 mensen dat zelf niet weten;
- 90% van de mensen met diabetes heeft type 2;
- Onderzoekers hebben uitgerekend dat 1 op de 3 mensen in Nederland diabetes type 2 zal krijgen;
- Per jaar sterven er zo’n 2800 mensen aan diabetes. De echte aantallen zijn echter veel hoger, omdat er ook heel veel mensen indirect sterven aan diabetes, Bijvoorbeeld door nierproblemen of hart- en vaatziekten.
Gevaren van het hebben van diabetes
Mensen met diabetes hebben last van hogere bloedsuikers. Deze kunnen zenuwen en bloedvaten schade toebrengen, waardoor de volgende klachten op kunnen treden:
- Schade aan voeten of tenen. In het allerergste geval moet er een voet of teen worden geamputeerd;
- Last krijgen van hun ogen waardoor het zicht kan verminderen;
- Klachten aan de huid;
- Minder goed werkende oren;
- Een dubbel zo grote kans op een depressie;
- Een minder goed afweersysteem;
- Gewrichtsproblemen;
- Problemen met de nieren;
- Hart- en vaatziekten.
Afvallen als je diabetes hebt?
Het is voor ieder persoon met diabetes een ander proces om af te vallen. Het beste kun je daarom naar persoonlijk advies vragen bij een huisarts. Niet alles werkt namelijk voor iedereen even goed. Toch is het zo dat mensen die diabetes en overgewicht hebben, er goed aan doen om af te vallen. Waarom? Vaak gaat het lichaam weer wat effectiever reageren op je insuline, zelfs al na het verliezen van slechts een paar kilo’s.
Bezig met afvallen maar lukt het niet? Lees hier wat je fout doet!
Overgewicht en kanker
Overgewicht geeft een hoger risico op kanker. Om het even in cijfers uit te drukken, in Nederland worden er jaarlijks zo’n 5000 nieuwe gevallen van kanker door overgewicht geconstateerd. Tussen de 4 en 7% van de gevallen komt door overgewicht.
Overgewicht is na roken de belangrijkste risicofactor om kanker te krijgen, waar je zelf invloed op kunt uitoefenen! Om kanker door overgewicht zoveel mogelijk te voorkomen moet je dus een zo laag mogelijk gezond gewicht hebben.
Welke soorten?
Er zijn minstens tien (!) soorten kanker die kunnen worden veroorzaakt door overgewicht. Om er een paar te noemen;
- Alvleesklierkanker;
- Darmkanker;
- Nierkanker;
- Leverkanker;
- Baarmoederkanker.
Oorzaken
Hoe komt het nou dat overgewicht kanker kan veroorzaken? Het vet (vooral het vet dat rond de buik zit) kan bepaalde (groei)hormonen afscheiden. Door deze hormonen neemt de kans toe dat er een bepaalde vorm van kanker ontstaat.
Ook kan het vet de werking van insuline negatief beïnvloeden en ontstekingen aanwakkeren, wat ook weer meer risico op kanker met zich meebrengt.
Overgewicht en slaapstoornissen
Overgewicht zorgt ervoor dat je slechter slaapt en slechte slaap zorgt op zijn beurt weer voor overgewicht. Een zeer nadelige neerwaartse spiraal die doorbroken moet worden om weer goed en normaal te kunnen functioneren.
Slechter slapen door overgewicht
Je slaap kan erg verstoord worden als je overgewicht hebt, en dit kan aan meerdere factoren liggen.
Om te beginnen hebben te zware mensen meer last van slaapapneu. Slaapapneu houdt in dat er tijdens de slaap ademstops van 10 seconden of langer plaatsvinden. Dit kan leiden tot slecht slapen, wakker worden en zelfs tot meer kans op diabetes type 2!
Daarnaast snurken mensen met overgewicht veel meer dan mensen met een gezond gewicht. Mensen met overgewicht hebben dikkere wanden in hun holtes en hebben meer vet dat de luchtpijp smaller maakt. Ademen gaat hierdoor minder soepel en daardoor ontstaat gesnurk. Niet alleen slecht voor jouw slaap, maar uiteraard ook voor die van je partner.
Wat ook voor snurken zorgt is je zwaardere buik die, wanneer je op je rug ligt, meer druk uitoefent op je middenrif. Je kunt hierdoor minder lucht inademen omdat je longen minder de ruimte hebben, wat leidt tot snurken.
Overgewicht en de lever
Overgewicht leidt ertoe dat de lever sneller oud wordt. Mensen die veel vet rondom hun buik hebben, zullen daarnaast vetstapeling op de lever ontwikkelen. Dit kan leiden tot leververvetting, de vaakst voorkomende aandoening met betrekking tot de lever. Waar je tegen leververvetting iets kunt doen (namelijk afvallen) kan dat niet tegen het gevolg van langdurige leververvetting; levercirrose.
Levercirrose
Levercirrose als gevolg van overgewicht is helaas onomkeerbaar. Bij deze aandoening komt er littekenweefsel in plaats van de normale levercellen. Dit breidt zich steeds verder uit waardoor er na een tijdje zeer ernstige gevolgen optreden, bijvoorbeeld misselijkheid, kotsen, bloedende spataders in verschillende darmen en zelfs bloed hoesten.
Overgewicht en gewrichtsklachten
Omdat mensen met overgewicht zwaarder zijn, worden hun gewrichten extra belast. Hierdoor is het risico op artrose aanzienlijk groter. Bij deze aandoening wordt het kraakbeen tussen de gewrichten zachter en dunner. Hierdoor zul je stijfheid ervaren, maar in veel gevallen ook pijn.
Niet alleen knieën en heupen (die je gewicht dragen) zijn hiervan slachtoffer, maar ook bijvoorbeeld je handen. Dat laatste komt dan weer door een bepaald stofje dat uit vetweefsel ontstaat.
Wanneer deze klachten te erg worden, is er kans dat er geopereerd moet worden. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat er een heupprothese geplaatst moet worden omdat je eigen heup niet meer goed genoeg functioneert.
Jicht
Bij jicht is er sprake van een (soms erg pijnlijke) ontsteking aan een of meerdere gewrichten. Vaak is het getroffen gebied de grote teen of de voet, maar het kan ook op andere plaatsen voorkomen. Vaak wordt de omgeving rondom het gewricht warm, rood en dik. Overgewicht kan een hogere kans op het ontwikkelen van jicht als gevolg hebben.
Overgewicht heeft alleen maar nadelen
Kort samengevat; overgewicht heeft alleen maar nadelen. Het is op alle denkbare manieren slecht voor je om te dik te zijn. Je hebt meer kans op ziektes, je voelt je veel minder goed en je loopt daarnaast meer risico om eerder te overlijden. Het is dus meer dan de moeite waard op je voeding te letten en te zorgen dat je zo gezond mogelijk bent en blijft!