man met sixpack

Hoe moet je cutten?

hoe moet je cuttenHoe moet je cutten? En wat is cutten? Wie zich bezighoudt met fitness heeft vast wel eens van cutten gehoord. Cutten komt neer op een periode van vet verbranden, waardoor jouw spieren beter zichtbaar worden. Het is bij het cutten de bedoeling dat je zo veel mogelijk vet verliest en zoveel mogelijk spiermassa behoudt.

De meeste mensen wisselen het cutten af met een periode van bulkenwaarbij juist gefocust wordt op spiermassa opbouwen. Dit wordt gedaan door veel te eten, veel te trainen en proberen er zo min mogelijk vetmassa bij te krijgen. Daarna komt dus weer een periode van cutten, om bijvoorbeeld klaar voor de zomer te zijn om er goed uit te zien in je badkleding. Maar hoe moet je cutten? Hier 10 tips.

Cutten en verlies van spiermassa

Zoals gezegd gaan bulken en cutten hand in hand. Bij bulken is het vooral massa opbouwen. Het is echter helaas vrijwel onvermijdelijk dat je tijdens het cutten (ook wel droog trainen genoemd) een beetje spiermassa gaat verliezen. Dit komt omdat je gedurende een langere periode minder calorieën eet dan je nodig hebt.

Je zult inderdaad vet gaan verbranden, maar helaas komt bij cutten dus ook vaak verlies van spiermassa kijken. Gelukkig hoeft dit niet veel te zijn.  Je kunt zelfs vet verbranden en spieren kweken tegelijk. Hiervoor moet je verstandig eten en niet een té groot calorietekort hanteren. Lees hieronder hoe je moet cutten en hoe je je spiermassa daarbij zoveel mogelijk in tact laat.

cutten doe je zo

Hoe moet je cutten?

Om zo duidelijk mogelijk te maken hoe je moet cutten heb ik hier 10 tips voor je op een rij gezet. Het is dus de bedoeling dat je vet gaat verbranden met zoveel mogelijk behoud van je zuurverdiende spiermassa. Op naar een mooi gespierd lichaam!

1. Cutten = calorietekort

Bij het cutten komt het in de eerste plaats neer op een calorietekort. Dit klinkt heel dramatisch, maar het valt mee. Waar je bij bulken juist 300 – 500 kcal per dag meer eet dan je nodig hebt, moet je bij cutten juist minder eten. Mik bij cutten op 300 – 500 kcal minder eten dan je nodig hebt. Het calorietekort is dus niet extreem groot.

Bij het bulken draait het erom dat je heel veel spiermassa aan gaat maken, en een klein beetje vet erbij krijgen hoort erbij. Bij het cutten moet je dat vet juist gaan verbranden, dus je gaat minder eten. Zo ga je lichaamsvet verbranden zodat je spieren beter zichtbaar gaan worden.

Benieuwd naar je caloriebehoefte? Bereken het hier.

2. Blijf trainen

Tijdens het cutten ga je vet verliezen. Je moet je spieren zoveel mogelijk intact houden, dus wat moet je doen? Blijven fitnessen! Blijf trainen zodat je spieren lekker opgezwollen blijven. Veel mensen denken dat ze bij het cutten hun trainingen moeten aanpassen of helemaal niet meer hoeven trainen, maar dit is uiteraard onzin. Je moet juist trainen, zodat je spieren intact blijven en je veel calorieën (vet!) gaat verbranden.

3. Hoe moet je trainen tijdens cutten?

Veel mensen weten niet hoe ze moeten trainen tijdens het cutten. Terwijl er helemaal niks hoeft te veranderen aan je trainingen. Tijdens het bulken trainde je voor extra spiermassa, dus zat je op 8 – 10 herhalingen, zo zwaar mogelijk. Tijdens het cutten moet je dit gewoon blijven doen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je spieren mooi opgepompt blijven, maar ook dat je snel veel vet gaat verbranden. Hard trainen = grote spieren = veel vetverbranding. Hoe moet je dus trainen tijdens het cutten? Precies hetzelfde als altijd! Lees hier meer over het aantal herhalingen tijdens droog trainen.

Voor meer info over trainen tijdens cutten, check mijn trainingsschema voor droog trainen!

4. Blijf eten!

Het feit dat je vet moet verbranden tijdens het cutten betekent (gelukkig) niet dat je moet verhongeren. Integendeel zelfs. Bij cutten is het juist belangrijk dat je goed blijft eten. Je lichaam heeft brandstoffen nodig om goed te kunnen trainen en om je spieren intact te laten.

Cutten doe je door iets minder te eten, maar niet door honger te lijden.

Het is dus van belang dat je elke dag verspreid over de dag voldoende eiwitten eet. Een makkelijke manier hiervoor is elke dag een eiwitshake nemen. Dit voor opbouw en behoud van je spieren. Ook heeft je lichaam gewoon nog steeds koolhydraten, vetten en andere bouwstoffen nodig. Blijf dus gevarieerd eten.

Het is, vooral bij cutten, belangrijk dat je verspreid over de dag eet. Verdeel je calorieën per dag liever over 5 maaltijden dan over 3. Zo kan je lichaam het optimale uit elke maaltijd halen, heb jij geen honger en kun je optimaal vet verbranden. Zo hou je het leuker voor jezelf en heb je de beste resultaten!

Mijn voedingsschema voor droog trainen geeft je meer essentiële info over je voeding tijdens het cutten.

5. Hou het leuk

Bij het cutten mag je best af en toe zondigen. Het is het belangrijkste dat je het volhoudt. Het heeft geen zin om zo streng voor jezelf te zijn dat je na een halve week echt geen zin meer hebt en het opgeeft. Neem bijvoorbeeld een keer per week iets lekkers. Of eet een zak friet en compenseer dat door verderop die dag een keer iets minder te eten. Of ga die avond een half uur hardlopen, om de schade direct in te perken! Doe dit niet te vaak. Tijdens het cutten moet je verstandig eten, maar zo nu en dan zondigen kan geen kwaad.

6. Drink veel water

Water drinken is voor een heleboel dingen goed. Het reinigt je lichaam bijvoorbeeld, omdat je het afvalstoffen helpt af te drijven. Daarnaast is het goed voor je spieren om goed te groeien en kunnen de organen hun werk veel beter doen als je vocht op peil is.

Tijdens het cutten heeft water ook veel voordeel. Als je veel water drinkt heb je meer het idee dat je vol zit. Op die manier is het makkelijker om met een calorietekort rond te lopen. Ook cafeïne helpt je een vol gevoel te krijgen. Tijdens het cutten heel handig, tijdens het bulken minder..

water drinken tijdens cutten

7. Stel haalbare doelen

Wie onrealistische doelen voor zichzelf zet, zal snel gedemotiveerd raken. Het beste is het om haalbare doelen voor jezelf na te streven. Wil je bijvoorbeeld 15 kg afvallen? Dan zul je redelijk wat kilo’s moeten cutten. Deel dit op in overzichtelijke brokken. Mik niet op 15 kg kwijt zijn in 3 maanden, maar liever op 2 – 3 kilo per maand. Dit is haalbaar en controleerbaar. Heb je je doel voor deze maand gehaald? Dan zul je extra gemotiveerd zijn om het volgende maand weer te halen! Zo zal het cutten een succes worden.

8. Niet te snel af willen vallen

Met cutten ga je redelijk snel vet verbranden, maar ook weer niet extreem snel. Denk dus niet dat je over een maand 10 kg kwijt bent. Dit kan wel, als je stopt met eten. Helaas verlies je dan ook spiermassa en zul je uiteindelijk dood neervallen. Bij het cutten moet je vet verbranden, en zo min mogelijk spiermassa.

Alleen vet verbranden zal niet zó snel kunnen gaan. Gezond en blijvend vet verbranden doe je door langzaam maar zeker kilo’s kwijt te raken. 2 -3 kilo per maand moet te doen zijn. Begin dus op tijd met cutten als je in de zomer je nieuwe gespierde lijf wil showen!

9. Honger?

Heb je toch nog honger tijdens het cutten? Of zin om te vreten? In de meeste groenten zitten amper calorieën, dus die kun je blijven eten. Pak een zak snackworteltjes of een komkommer en leef je uit. Veel vitaminen en je lichaam denkt dat het vol zit.

En heb je ineens een extreme behoefte aan suiker? Neem dan een glas cola of fanta light. Geen calorieën, maar wel de sensatie van zoet. Niet essentieel, maar het kan je helpen bij het volhouden van cutten!

10. Maak foto’s

Om de resultaten van het cutten zichtbaar te maken raad ik je aan om foto’s te gaan maken. Voordat je periode van het cutten begint maak je een duidelijke foto van je lichaam. Ga in je onderbroek in een goed verlichte ruimte staan en maak een paar foto’s waarop je lichaam goed te zien is. Vervolgens kun je tijdens het cutten af en toe eens een nieuwe foto maken en vergelijken met de oude.

Zo kun je je vorderingen bijhouden en kun je zien welke resultaten het cutten oplevert. Doe dit niet elke dag, maar bijvoorbeeld eens per maand. Dan kun je de verschillen goed zien en zul je gemotiveerd raken door te gaan.

Resultaten van cutten

Hopelijk heb je nu antwoord op je vraag hoe je moet cutten. Altijd als iemand aan mij vraagt; hoe moet je cutten? Dan zeg ik dat het vooral belangrijk is om te weten dat het een proces is. Het is niet altijd makkelijk om na een periode van bulken (dus veel eten) ineens een stuk minder te gaan eten. Ook zullen de resultaten niet direct zichtbaar zijn.

Cutten is een langdurig proces dat pas na een tijdje zijn vruchten afwerpt.

Bij sommige mensen zie je al na twee weken verschil, bij anderen na anderhalve maand. Het is bij cutten daarom belangrijk dat je je doelen in de gaten houdt en beseft dat het even kan duren voordat je resultaten ziet. Maak er een levensstijl van en zie het niet als iets moeilijks.

Lukt het nou niet om vet te verbranden? Hier heb je een artikel over wat je moet doen als afvallen niet lukt ondanks een dieet.

Het cutten kan dus in het begin zwaar vallen maar dit went heel snel. Doorzettingsvermogen is bij cutten het belangrijkste, en als je dit beseft zul je de resultaten gaan behalen die je voor ogen hebt. Succes!

Meer weten? Lees hier over droog trainen zonder spierverlies!

En ook interessant als je wil cutten (droog trainen); mijn voedingsschema voor droog trainen!

About the author

Hoi, mijn naam is Roelof en ik heb een passie voor fitness, voeding en gezondheid. Ook ben ik personal trainer en groepslesdocent. Omdat er op het internet zoveel onzin over fitness en voeding te lezen is heb ik besloten om deze blog te starten. Zo kan ik de mensen van juiste informatie voorzien. De meeste mensen die aan hun lichaam willen werken hebben door de grote hoeveelheid informatie die overal te vinden is geen idee wat ze nou precies moeten doen. Met wijgaanfitworden.nl hoop ik de mensen hiermee te kunnen helpen en ze tegelijkertijd te motiveren. Zie je in de gym!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *