Hoeveel koolhydraten eten bij het ketogeen dieet?

Hoeveel koolhydraten mag je eten bij het ketogeen dieetJe weet dat het ketogeen dieet draait om veel vet eten. Dit eet je namelijk in plaats van koolhydraten. Je lichaam komt daardoor in staat van ketose. Kort gezegd betekent dit dat je lichaam voor de energie vet gaat verbranden in plaats van koolhydraten. Hierdoor zul je je overtollige lichaamsvet sneller kwijtraken en zal je je beter gaan voelen. Maar hoeveel koolhydraten mag je eten bij het ketogeen dieet? Helemaal niks? Of toch een beetje? Ik leg het in dit artikel uit.

Hoeveel koolhydraten eten bij het ketogeen dieet?

Bij het ketogeen dieet vermijd je bijna alle koolhydraten. In de praktijk komt het erop neer dat je maximaal 25 tot 50 gram koolhydraten per dag mag eten. Met deze hoeveelheid kun je in ketose raken.

Met 25 tot 50 gram koolhydraten per dag kun je in ketose raken

Elk dieet staat een kleine hoeveelheid koolhydraten toe. In de groenten en eiwitrijke producten zitten namelijk altijd wel wat koolhydraten, maar niet noemenswaardig veel.

Je kunt dus gewoon (groene) groenten met weinig koolhydraten blijven eten.

Lees hier wat je wel en niet mag eten bij het ketogeen dieet.

Vet gaat ruim twee keer zo lang mee als koolhydraten. Waar koolhydraten 4 kcal per gram opleveren levert vet je 9 kcal per gram. Uit vet haal je dus ruim twee keer zo veel energie. Het ketogeen dieet zorgt ervoor dat je lichaam niet meer afhankelijk is van koolhydraten, maar van vetten.

Dat moet je je lichaam eerst aanleren, dus mag je bij het ketogeen dieet maximaal 25 tot 50 gram koolhydraten innemen.

Hoeveel gram koolhydraten per doelgroep

Voor een beeld van de kleine hoeveelheid koolhydraten die je tijdens het ketogeen dieet mag eten, hier een overzicht van hoeveel koolhydraten mensen normaal gesproken eten.

Meer dan 150 gram per dag

Mensen die gewicht willen aankomen moeten boven de 150 gram koolhydraten per dag zitten. Mensen die fanatiek sporten ook. Echte topsporters eten zelfs nog meer.

100 – 150 gram per dag

Deze hoeveelheid koolhydraten gebruiken de meeste mensen om op gewicht te blijven. Naast de rest van de voedingsmiddelen die ze binnenkrijgen natuurlijk. Het is niet erg veel maar voor de meesten wel voldoende om te kunnen functioneren.

50 – 100 gram per dag

Om gewicht te verliezen zou deze hoeveelheid koolhydraten per dag geschikt zijn. Als je vet wil verbranden zou je ervoor kunnen kiezen om alleen voor en na je training wat koolhydraten te eten. De rest van de dag eet je dan geen koolhydraten maar eet je meer eiwitten.

Minder dan 50 gram per dag

Voor het ketogeen dieet moet je dus minder dan 50 gram koolhydraten per dag eten. Je lichaam raakt dan in ketose en is niet meer afhankelijk van koolhydraten. Je lichaam gaat vet verbranden, waardoor je de volgende voordelen krijgt:

  • lichaamsvet verbranden
  • makkelijk en gezond afslanken
  • gezonde schildklier
  • een betere huid
  • meer energie
  • minder hongergevoel
  • mentaal scherper
  • en nog veel meer..

foto van vrouw die is afgevallen

Suiker

Wat je bij het ketogeen dieet altijd moet vermijden is suiker. Suiker is een hele snelle koolhydraat, dus een makkelijke manier voor het lichaam om energie te krijgen. Suiker wordt vrijwel direct in energie omgezet, waardoor het vet wordt overgeslagen als energiebron. Je raakt daardoor snel uit ketose.

Suiker is sowieso slecht voor je. Dagelijks teveel suiker binnenkrijgen verstoort je hormoonhuishouding. Je maakt constant teveel insuline aan, waardoor je cellen er immuun voor worden. Je lichaam zal de suikers gaan opslaan als vet, in plaats van het te verbranden. Hierdoor ontstaat overgewicht en loop je veel risico op diabetes type 2.

Verschil ketogeen dieet en Atkins

Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen het ketogeen dieet en het Atkins dieet. Je mag bij allebei de diëten immens bijna geen koolhydraten eten. Het verschil is dat het Atkins dieet gericht is op weinig koolhydraten eten en het ketogeen dieet gericht is op weinig koolhydraten en veel vetten.

Bij het ketogeen dieet zul je dus in ketose raken (met alle voordelen daarvan) en bij het Atkins dieet niet.

 

About the author

Hoi, mijn naam is Roelof en ik heb een passie voor fitness, voeding en gezondheid. Ook ben ik personal trainer en groepslesdocent. Omdat er op het internet zoveel onzin over fitness en voeding te lezen is heb ik besloten om deze blog te starten. Zo kan ik de mensen van juiste informatie voorzien. De meeste mensen die aan hun lichaam willen werken hebben door de grote hoeveelheid informatie die overal te vinden is geen idee wat ze nou precies moeten doen. Met wijgaanfitworden.nl hoop ik de mensen hiermee te kunnen helpen en ze tegelijkertijd te motiveren. Zie je in de gym!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *