vlees op barbecue

Ketogeen dieet: wat mag je wel en niet eten?

foto van een pizza die je niet mag eten bij ketogeen dieetSteeds meer mensen stappen over op het ketogeen dieet. Dit dieet brengt een hele hoop voordelen met zich mee, waaronder een drastische vermindering van buikvet, een betere werking van de schildklier, meer energie en een betere spijsvertering. In dit artikel vertel ik je wat je wel en niet mag eten bij het ketogeen dieet.

Wat is het ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet is een dieet dat zeer laag is in koolhydraten en zeer hoog in vetten. De bedoeling is dat je lichaam hierdoor leert vet als brandstof te gaan gebruiken in plaats van koolhydraten. Met optimale vetverbranding als gevolg!

Na ongeveer drie dagen heeft je lichaam geen koolhydraten meer om energie uit te halen dus gaat het over op de verbranding van vet. Het ketogeen dieet zorgt voor deze transformatie van je lichaam. Je lichaam komt in ketose.

Wat is ketose?

Met ketose wordt volledige vetverbranding bedoeld. De vetten in je lichaam fungeren als brandstof, en niet langer de koolhydraten. Voor een gedetailleerdere uitleg, lees wat is het ketogeen dieet.

Wat heb je aan het ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet brengt dus veel voordelen met zich mee. Onder andere: buikvet verbranden, makkelijk afslanken, een betere huid, meer energie, mentale vooruitgang, gezonde schildklier, minder honger en betere afscheiding van gifstoffen.

foto van vrouw die is afgevallen door ketogeen dieet

Ketogeen dieet: wat mag je wel en niet eten?

Maar wat mag je nu wel en niet eten bij het ketogeen dieet?

Je mag wel eten:

 • Vlees (rundvlees, varkensvlees, paardenvlees)
 • Vis (makreel, zalm, haring, tonijn, garnalen, mosselen)
 • Gevogelte (kip, eend, kalkoen)
 • Vetten (kokosolie, olijfolie, visolie)
 • Zuivel (kaas, ongezoete slagroom, boter)
 • Groenten met weinig koolhydraten (avocado, bloemkool, broccoli, komkommer)
 • Noten (amandelen, cashew, hazelnoten, macadamia)

Je mag niet eten:

 • Koolhydraten (aardappelen, rijst, pasta, brood, granen)
 • Sommige groenten (aardappel, doperwten, linzen, maïs, sojabonen, spruiten, rode bieten, knolselderij)

Je krijgt via de groenten altijd wel wat koolhydraten binnen. Bij het ketogeen dieet mag dat gelukkig wel. Lees hier hoeveel koolhydraten je precies mag eten.

Vetten

En nu komt het leuke gedeelte. Bij het ketogeen dieet moet je dus heel veel vetten eten. Dit is je nieuwe brandstof. Biefstukken, hamburgers, worst, mayonaise, eiersalade. Het mag allemaal gegeten worden. Daarnaast veel olijfolie en boter, mascarpone, kaas, spek en eieren.

Het klinkt gek. Vet verbranden door veel vet te eten. Toch klopt het.

Koolhydraten

Je mag bij het ketogeen dieet bijna geen koolhydraten eten. Omdat dit een makkelijkere brandstof is dan vetten zou je lichaam dan direct weer koolhydraten gaan verbranden voor de energie. En dan raak je uit de staat van ketose, waardoor je vetverbranding stopt.

In het begin is het even wennen om geen koolhydraten te mogen eten. Na die paar dagen wennen zul je echter al snel de voordelen ervaren.

Vezels

Omdat je weinig koolhydraten eet kom je moeilijk aan je vezels. Vezels zijn belangrijk voor een goed werkend maag- en darmstelsel. Als je niet genoeg vezels binnenkrijgt kun je een voedingssupplement nemen.

Alcohol

Mag je alcohol drinken bij het ketogeen dieet? Ja, dat gelukkig wel. Misschien moet je wel wat anders gaan drinken dan je normaal drinkt.

Je mag sterke drank drinken waar geen suikers aan toegevoegd zijn. Sterke drank is gemaakt van natuurlijke suikers granen, maar tijdens het fermenteren en destilleren wordt dit omgezet in alcohol. Je krijgt dus gewoon water met alcohol binnen. Voorbeelden van wat je wel mag drinken: wodka, gin, whiskey, tequila en rum.

Je mag tijdens het ketogeen dieet helaas geen wijn, bier, cocktails en mixdrankjes drinken. Hier zitten teveel suikers in waardoor je lichaam uit ketose gaat.

Wat als je toch zondigt?

Uiteraard vliegt iedereen wel eens uit de bocht. Zeker in het geval van een dieet kun je je wel eens moeilijk inhouden. Gelukkig is dat bij het ketogeen dieet geen ramp. Als je een keertje zondigt kun je ook weer heel snel terug in ketose komen. Niks om je zorgen over te maken.

About the author

Hoi, mijn naam is Roelof en ik heb een passie voor fitness, voeding en gezondheid. Ook ben ik personal trainer en groepslesdocent. Omdat er op het internet zoveel onzin over fitness en voeding te lezen is heb ik besloten om deze blog te starten. Zo kan ik de mensen van juiste informatie voorzien. De meeste mensen die aan hun lichaam willen werken hebben door de grote hoeveelheid informatie die overal te vinden is geen idee wat ze nou precies moeten doen. Met wijgaanfitworden.nl hoop ik de mensen hiermee te kunnen helpen en ze tegelijkertijd te motiveren. Zie je in de gym!

Comments

 1. Hallo wij zijn heel blij met het dieet we vallen per week 1 kilo af geen honger en voelen ons heel goed.
  Het enige wat moeilijk gaat is de stoelgang maar daar eten we pruimen voor en dat helpt.
  Bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *