olijfolie

Waarom zijn veel dressings ongezond?

Veel mensen die een salade eten denken goed bezig te zijn. Een salade is immers gezond toch? Klopt! Helaas begaan veel mensen dezelfde fout; ze gooien een hele kwak ongezonde dressing over hun salade heen.

Waardoor je alsnog een heleboel calorieën en ongezonde troep binnenkrijgt. Had je net zo goed naar McDonald’s kunnen gaan. 

In dit artikel lees je:

 • Waarom veel dressings zo ongezond zijn
 • Welke ingrediënten vaak de boosdoeners zijn
 • Waarom je net zo goed naar McDonald’s kan gaan
 • Hoe je een gezonde dressing maakt

Waarom zijn veel dressings ongezond?

De meeste kant-en-klare dressings die je eet zijn ongezond. Meestal zitten ze in een fles of in een portieverpakking bij de kant-en-klare salade. Deze dressings zijn ongezond omdat ze vol zitten met slechte voedingsstoffen, die allemaal zijn toegevoegd om de dressing lekker te laten smaken en lang te kunnen bewaren. 

De klant koopt het, vindt het lekker en koopt het daarna opnieuw. Hij/zij denkt gezond bezig te zijn, maar helaas. Niets in minder waar. De producent houdt geen rekening met je gezondheid. Als ze hun geld maar verdienen.. 

Uit onderzoek is gebleken dat kant en klare salades met dressing gemiddeld ruim 400 kilocalorieën bevatten, met ruim 20 gram vet. Ter vergelijking; een Big Mac bevat 500 kilocalorieën en 25 gram vet..

Ongezien ongezond

Stel je voor, iemand heeft een lekkere salade voor zich en spuit er een tube mayonaise en een paar theelepels suiker overheen. Raar he?

Toch doen veel mensen dit regelmatig. Niet letterlijk mayonaise en suiker, maar wel kant-en-klare dressings die dezelfde ongezonde ingrediënten bevatten. 

Deze toegevoegde stoffen vormen een onzichtbare dikmaker, omdat men niet weet dat ze in hun dressing zitten! 

Kijk eens naar deze Instagram-post, van Australische diëtist Paula Norris:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Paula Norris, Dietitian (@movingdietitian) op

Op de foto die ze heeft gepost zie je twee salades die er ongeveer hetzelfde uitzien. Alleen bevat de ene salade 535 kilocalorieën en de andere 995 kilocalorieën. 

Zie jij waar het aan ligt? De salade van 995 calorieën bevat iets meer kaas, maar vooral meer dressing! En juist die dressing zie je niet. Zie je nu hoe dressing ongezien erg ongezond kan zijn?

Veelvoorkomende ongezonde ingrediënten in dressings:

Iedereen is dol op lijstjes. Hierbij het lijstje van de ongezonde ingrediënten die meestal in dressings zitten:

 • Suiker
  De kant-en-klare dressings zitten vaak vol met suiker. Erg ongezond en veel calorieën.
 • Glucose fructosestroop
  Dit wordt uit maïs geëxtraheerd en bewerkt totdat het heel erg zoet wordt. Het wordt op verpakkingen vaak gepromoot als ‘natuurlijke suikers’. Het zit ook veel in frisdranken. Soms zit er zelfs kwik in, wat natuurlijk ook heel slecht is voor je gezondheid.
 • Zout
  Om het extra lekker te laten smaken en langer houdbaar te laten zijn wordt er vaak zout toegevoegd aan dressings. Zout kan zorgen voor een hogere bloeddruk, hart- en vaatziekten en nierproblemen.
 • Geraffineerde koolzaadolie en/of soja-olie
  Zit in heel veel dressings. Deze oliën zijn erg ongezond omdat ze kunnen bijdragen aan ontstekingen in je lichaam. Ook bevatten ze vaak een overschot aan Omega-6, waardoor je vetzurenbalans verstoord kan raken. 
 • Kunstmatige geur- smaak- en kleurstoffen
  Dit zijn stoffen die in elke dressing terugkomen. Het moet er natuurlijk wel lekker uitzien, lekker ruiken en lekker smaken. Dat het ongezond is maakt de producent zoals ik al eerder zei weinig uit. Niet per se elke kunstmatige stof is slecht, maar het is totaal onnodig om ze toe te voegen. Je krijgt alleen maar meer rommel binnen.
 • Veel vet en room
  Vet zorgt ervoor dat je dressing lekker smaakt en een fijne textuur heeft. Helaas is vet heel erg calorierijk waardoor je alsnog een ongezonde dressing aan het eten bent.

Gezonde dressing maak je zelf

Ik hoor je al denken, kan ik dan nooit meer dressing over mijn salade doen? Gelukkig kan dat wel.

Als je gezonde dressing wil, maak je die gewoon zelf. Gezond én lekker. Lees daarvoor mijn blog over gezonde dressing maken.

Als je toch kant-en-klare dressing koopt..

Kijk dan goed op het etiket wat er allemaal in de dressing is verwekt. Kijk niet alleen op het voorste etiket, maar lees goed de ingrediëntenlijst op de achterkant. Dan zie je wat er écht allemaal in zit. Bovendien weet jij nu welke ingrediënten dressings zo ongezond maken dus ben jij voortaan gewapend. 

En bestel je in een restaurant een salade? Prima idee! Vraag dan de dressing apart, zodat je zelf kan doseren en niet alle dressing op hoeft te eten. 

Eet smakelijk! 

About the author

Hoi, mijn naam is Roelof en ik heb een passie voor fitness, voeding en gezondheid. Ook ben ik personal trainer en groepslesdocent. Omdat er op het internet zoveel onzin over fitness en voeding te lezen is heb ik besloten om deze blog te starten. Zo kan ik de mensen van juiste informatie voorzien. De meeste mensen die aan hun lichaam willen werken hebben door de grote hoeveelheid informatie die overal te vinden is geen idee wat ze nou precies moeten doen. Met wijgaanfitworden.nl hoop ik de mensen hiermee te kunnen helpen en ze tegelijkertijd te motiveren. Zie je in de gym!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *