Bulken en cutten

bulken en cuttenMet bulken en cutten zou je snel veel spiermassa aan kunnen maken. Met bulken wordt er veel spiermassa (en vet) gekweekt. Om vervolgens weer vet te gaan verliezen (cutten) zodat je jouw droomlichaam krijgt. Veel mensen zweren erbij en die zie je in de winter met een dikke pens rondlopen (wat er bij hen misgaat leg ik verderop in dit artikel uit).

Als de zomer er dan aan begint te komen gaan ze minderen in calorieën om de buik weg te cutten en om er mooi uit te zien in zwemkleding.  Anderen vinden dat je het hele jaar fit en gezond moet zijn en doen het hele jaar 1 ding. Maar wat is nou het beste? Is bulken en cutten echt zinvol? Lees hier of het bij jou past.

Bulken en cutten

Bulken en cutten gaan hand in hand. Meestal doen vooral de meer ervaren en fanatieke sporters het. De mensen waarvan sporten echt hun levensstijl is. Je past er namelijk je hele eetpatroon op aan.

Het klinkt makkelijk, dat bulken en cutten. Bij het bulken ga je je volvreten en bij het cutten ga je afvallen. Bij bulken en cutten komt echter wel wat meer kijken. Discipline en doorzettingsvermogen bijvoorbeeld. De meeste mensen gebruiken het als volgt. Het wordt herfst en je hoeft niet meer in je zwembroek de komende tijd: het bulken kan beginnen.

Komt de zomer eraan? Dan moet je over een paar maanden weer in je zwembroek en moet je gaan cutten. Zo bouw je eerst veel spiermassa op (tijdens het bulken) en daarna verbrand je zoveel mogelijk vet (cutten) zodat je met een mooi, droog en zo gespierd mogelijk lichaam over het strand kan lopen.

Wat is bulken?

Het grootste doel van bulken is spiermassa krijgen! Zoveel mogelijk spiermassa kweken door hard te trainen en lekker veel te vreten. Een calorieoverschot zorgt ervoor dat je spieren optimaal kunnen groeien! Helaas betekent dit ook dat je bij bulken er vaak gratis vetmassa bij krijgt, omdat je zo hoog in je calorieën zit. Je krijgt meer calorieën binnen dan je nodig hebt, dus je krijgt er ook vet bij. Althans, dat gebeurt meestal omdat het moeilijk is om in te schatten hoeveel calorieën je nodig hebt voor maximale spiergroei en minimale vetopslag.

 

bulken

De truc van het (clean) bulken is dat je precies tegen de hoeveelheid calorieën aanzit die je lichaam nog gebruikt voor opbouw van spiermassa. Maximale spiergroei en minimale vetopslag!

Wil je tips om succesvol te bulken? Lees mijn blog over hoe bulken moet!

Wat je dus niet moet doen bij bulken is zoveel mogelijk vreten en veel vet kweken. Dit is niet alleen ongezond, maar hoe meer vet jij kweekt, des te meer moet je er ook weer af cutten. Maak het jezelf niet te moeilijk.

Hoe moet je nou bulken?

Hoe je moet bulken lees je uitgebreid in mijn artikel over hoe je moet bulken. Een zeer beknopte versie:

  1. Bereken je energiebehoefte;
  2. Maak een voedingsschema met een calorieën-overschot van tussen de 300 en 500 kcal per dag;
  3. Train hard!!

Wat is cutten?

Het grootste doel van cutten is vet verbranden. Je gaat bij het cutten net iets minder calorieën innemen dan je verbrandt. Je gaat dus afvallen, wat precies de bedoeling is. Helaas ga je hierdoor ook wat spiermassa kwijtraken.

Wil je succesvol cutten? Lees dan mijn tips over hoe je moet cutten

Als je het goed doet wel minder dan je afgelopen winter aan hebt gemaakt, dus onderaan de streep wordt je door bulken en cutten wel gespierder. Het kan frustrerend zijn dat je bij het cutten spiermassa kwijt raakt, die je tijdens het bulken door hard werken hebt gekregen. Vaak voelt bulken daarom fijner dan cutten.

Hou daarom in de gaten dat het niet de bedoeling is dat je zo snel mogelijk afvalt. Dan gaat je spiermassa er ook aan. Als je teveel onder je caloriebehoefte gaat zitten ga je meer spiermassa kwijtraken dan nodig is.

Gewicht verliezen is simpel. Vet verliezen is moeilijker.

Gewicht verliezen is makkelijk, vet verliezen niet. En dat is juist waar cutten om draait; vet verbranden.

cutten

 

Hoe moet je dan wel cutten?

  1. Bereken je caloriebehoefte;
  2. Maak weer een voedingsschema. Dit keer met een calorietekort van tussen de 300 en 500 kcal per dag;
  3. Blijf trainen!

Meer te weten komen over cutten? Lees de blog over hoe je moet cutten!

Conclusie bulken en cutten:

Of bulken en cutten iets voor jou is hangt van je eigen doelen en voorkeuren af. Als je het niet erg vindt om in de winter door het bulken wat dikker te zijn kun je dit zeker toepassen.

Wil je altijd strak en gespierd zijn? Dan zou ik lekker voor altijd gezond gaan en het hele jaar door trainen en een bijpassende hoeveelheid eten. Dan laat je het bulken en het cutten lekker voor wat het is. Er zijn immers meer momenten dat je je shirt uit moet doen dan alleen in de zomer aan het strand.

About the author

Hoi, mijn naam is Roelof en ik heb een passie voor fitness, voeding en gezondheid. Ook ben ik personal trainer en groepslesdocent. Omdat er op het internet zoveel onzin over fitness en voeding te lezen is heb ik besloten om deze blog te starten. Zo kan ik de mensen van juiste informatie voorzien. De meeste mensen die aan hun lichaam willen werken hebben door de grote hoeveelheid informatie die overal te vinden is geen idee wat ze nou precies moeten doen. Met wijgaanfitworden.nl hoop ik de mensen hiermee te kunnen helpen en ze tegelijkertijd te motiveren. Zie je in de gym!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *