Hoe kom ik van buikvet af?

hoe kom ik van buikvet afHoe kom ik van buikvet af? Een zeer vaak gestelde vraag. Buikvet is het meest opvallende vet, en veel mensen vinden het niet fijn om te hebben. Iedereen wil wel graag een sixpack hebben, maar veel mensen pakken dit volledig verkeerd aan.

Erg logisch, want overal om je heen worden onwaarheden verteld over hoe je een sixpack krijgt. Zelfs gewoon op tv, puur om je geld uit de zak te kloppen. Daarover later meer.

Met buikvet om je buik heen ga je sowieso geen sixpack zien. Je buikspieren zitten er uiteraard al, maar er zit een laag vet overheen waardoor je ze niet ziet. Dunne mensen hebben vaak een sixpack, omdat ze weinig vet hebben.

Helaas is de buik in de meeste gevallen de eerste plek waar zich vet vormt dus een beetje overgewicht is vaak al het einde van je mooie wasbordje. Hoe kun je nou je buikvet wegkrijgen zodat je je sixpack weer kunt showen? Ik leg hieronder uit hoe je deze maand nog kilo’s weg kan werken.

Buikvet is heel erg ongezond

Om mee te beginnen; buikvet is extreem ongezond. Voor vrouwen en mannen. Ik kan het niet vaak genoeg melden. Je slaat dus eigenlijk twee vliegen in één klap. Wanneer je je buikvet wegwerkt ben je een stuk gezonder én kun je je buikspieren zien. Mooi! Ben je direct extra gemotiveerd om ermee aan de slag te gaan.

Daarom is het ook zo dubbel dat sommige kledingketens dikkere mensen als bikinimodel gebruiken. Aan de ene kant is het goed dat daardoor de dikkere mensen het idee krijgen dat ze ook gewoon normaal zijn en dat ze zich niet hoeven schamen. Wat natuurlijk goed is. Tegelijkertijd is dat juist een ontzettend slechte gang van zaken, want dan motiveert het ze ook niet om af te gaan vallen. Er wordt namelijk gestimuleerd te zijn om trots te zijn op je lichaam, terwijl je met overgewicht serieuze gezondheidsrisico’s loopt.

Natuurlijk zijn er ook mensen die door een aandoening of door bijvoorbeeld medicijnen in gewicht zijn aangekomen en dus niks kunnen doen aan het overgewicht. Voor deze mensen ben ik blij dat deze reclames er zijn want iedereen moet trots kunnen zijn op zijn of haar figuur en alles wat daaraan bijdraagt is goed. Hoe dan ook, ik dwaal af.

Buikvet hebben is veel ongezonder dan mensen denken en er zitten serieuze gezondheidsrisico’s aan verbonden

Waarom is buikvet hebben nou zo ongezond? Vet hebben rondom je middel (onder andere buik dus) betekent dat je ook vet hebt rond je organen. Hoe dikker je buik is, hoe meer vet er rond je organen zit. Dit zorgt ervoor dat ze hun werk steeds minder goed kunnen doen. Vergis je trouwens niet; ook ‘dunne’ mensen kunnen teveel vet rond hun organen hebben.

Als je zin hebt om smerige plaatjes te zien, Google dan maar eens op bijvoorbeeld ‘fat heart’. Een beetje vet rond je organen hoort, het heeft namelijk ook een beschermende functie. Het kan bijvoorbeeld klappen opvangen. Helaas wordt het al snel teveel, en ga je serieus risico lopen op allerlei aandoeningen.

Daarnaast ziet teveel buikvet er ook gewoon ongezond uit en wordt het onaantrekkelijk bevonden. Buikvet is dus helemaal nergens goed voor, dus weg ermee. Vet is kut.

Vet verbranden

Om van je buikvet af te komen moet je een heel belangrijk principe snappen. Heel veel adverteerders beweren nog steeds van wel, maar PLAATSELIJK VET VERBRANDEN KAN NIET. Hiermee bedoel ik dus vet op één specifieke plek verbranden. Dit is onmogelijk en het is schandalig dat er gewoon op tv en over het hele internet producten die helemaal niet werken worden aangesmeerd aan onwetende mensen.

Je wordt misleid

Zelfs op die irritante, langdradige teleshopping-zenders doen eraan mee. Je ziet extreem fitte mensen die overdreven lachend een domme oefening uitvoeren, implicerend dat je met het doen van die beweging zo’n lichaam krijgt. Enorm misleidend voor de consument. De enige reden waarom zo’n ding je zou kunnen helpen met afvallen is dat het bewegen je zou motiveren om er gezonder bij te gaan eten. Voeding is namelijk voor ongeveer 80% verantwoordelijk voor het wel of niet hebben van buikvet. Daarover later meer.

Ook zie je in elke gym wel eindeloos mensen crunches (of sit-ups, of hoe je ze ook wil noemen) aan het doen omdat ze in de zomer een sixpack willen hebben. Deze mensen denken dat hun buikvet verdwijnt als ze maar vaak genoeg deze suffe oefening uitvoeren. Doe jij dit ook? Stop er dan mee. Er zijn veel effectievere oefeningen om vet te verbranden.

Je verbrandt dus nooit alleen buikvet, maar je verbrandt vet over je hele lichaam. Doe jij dus oefeningen waardoor je veel calorieën verbrandt, dan ga je vet verliezen over je hele lichaam. Dus ook rondom de buikstreek.

Goed om te weten, maar eigenlijk kom je er met alleen sporten niet. Veel, en veel belangrijker is namelijk wat je eet. Zoals ik al zei is voeding voor ongeveer 80% verantwoordelijk voor hoe je lichaam eruit ziet dus moet je vooral je voedingspatroon aan gaan passen.

Voeding is voor ongeveer 80% verantwoordelijk voor hoe je lichaam eruit ziet

Daarom wordt er vaak gezegd dat je sixpack in de keuken gemaakt wordt. Goed nieuws dus voor mensen die een drukke baan hebben en daardoor denken geen tijd te hebben om af te gaan vallen. En voor mensen die sporten haten. Het komt dus neer op gewoon goed op je voeding te gaan letten.

Hoe kom ik van buikvet af?

Dit brengt ons bij het volgende. Hoe zorg je er dan voor dat je buikvet verdwijnt? Door dus goed te gaan eten. Je hoeft niet eens honger te lijden, zoals veel mensen denken. Je moet gewoon de juiste dingen eten.

Om te beginnen, beperk het eten van snelle koolhydraten. Bijvoorbeeld pasta, (wit)brood, witte rijst, aardappels. Ook moet je natuurlijk snoep, koek, taart, frisdrank en dergelijke laten staan.

Al deze producten zorgen voor een vloedgolf aan energie die in één klap vrijkomt. Je lichaam kan dit helemaal niet kwijt en slaat de overtollige energie op als vet. Dit wil je dus absoluut niet hebben.

Je lichaam heeft energie nodig en daarom zul je toch koolhydraten moeten eten. Gelukkig zijn er ook goede (complexe) koolhydraten, die hun energie geleidelijk vrijgeven in je lichaam. Voorbeelden hiervan? Havermout, volkorenproducten, sommige groenten zoals peulvuchten, quinoa en noten. Probeer dus voor de energie deze producten te nemen, in plaats van de snelle koolhydraten.

Dit is een goed begin. Daarnaast wordt er altijd gezegd dat vetten zo slecht zijn en dat vetten je dik maken. Dit is onzin. Teveel vet maakt je dik ja, maar teveel koolhydraten ook. Net als teveel eiwitten. Logisch. Je wordt overal dik van als je er teveel van eet, want eet jij meer dan je lichaam verbrandt? Dan kom je aan.

Vetten zijn op zichzelf dus helemaal niet slecht. Sterker nog, vetten kunnen heel goed voor je zijn. Ze geven je een verzadigd gevoel omdat ze erg energierijk zijn. Dit zijn ook langzame calorieën die geleidelijk vrijkomen in je lichaam, waar je dus lang op kunt teren. Een vet ontbijt, bijvoorbeeld eieren met spek, zorgt ervoor dat je een lange tijd vol zit, veel energie hebt én dat je gedurende de rest van de dag veel minder zin hebt in kleine tussendoortjes. Zoals snoep en koek.

Om buikvet te verbranden hoef je dus helemaal geen honger te lijden. Je kunt gewoon lekkere dingen blijven eten, als je maar goed oplet WAT en vooral HOEVEEL je eet. Je moet het slim aanpakken. Afvallen hoeft niet vervelend te zijn, als je het jezelf maar niet te moeilijk maakt.

Bekijk voor meer informatie over vet verbranden mijn blogs over droog trainen zonder spierverlies en mijn voedingsschema voor droog trainen.

krachttraining om buikvet te verliezen

Sporten en vetverbranding

Op je voeding letten zou in principe genoeg moeten zijn om buikvet te verliezen. Wil je het echter sneller laten gaan? Of lukt dat laatste beetje vet verbranden niet goed? Dan kun je (extra) gaan sporten om je doel toch te bereiken.

Hardlopen om buikvet weg te krijgen?

Met sporten verbrand je calorieën. Met stilzitten ook, maar wel minder. Per sport verschilt het natuurlijk hoeveel je ermee verbrandt. Je ziet vaak mensen een uur lang op een crosstrainer staan en een wandeltempo aanhouden. Of je ziet een stelletje gezellig ‘hardlopen’ door het park. Lekker pratend en lachend gaan ze niet veel sneller dan de gemiddelde voetganger en komen thuis met het idee goed gesport te hebben dus mogen ze zich weer volgieten met drank en zakken chips wegvreten.

Goed dat ze initiatief nemen maar het kan efficiënter. Als je gaat hardlopen, doe dan opzwepende muziek in, hou je tijd bij en ren elke keer dezelfde route. Eentje waar je bijvoorbeeld een half uur over doet. Hou je tijd bij en probeer elke keer dat je gaat onder die tijd te lopen. Op die manier stimuleer en motiveer je jezelf om echt het onderste uit de kan te halen dus écht calorieën te verbranden. Een hardloopsessie telt pas wanneer je hijgend en zwetend met een rode kop over de finish loopt.

Krachttraining en buikvet verbranden

Echter, het kan nog efficiënter; namelijk met krachttraining (droog trainen). Krachttraining is een van de beste manieren om calorieën te verbranden (en tegelijk spiermassa op te bouwen). Ja, voor mannen én voor vrouwen. Het zit namelijk zo. Met hardlopen verbrand je calorieën, maar dit gebeurt voornamelijk tijdens de training. Het herstel dat je spieren nodig hebben is niet zo groot als bij krachttraining.

Bij krachttraining verbrand je tijdens het bewegen minder, maar je spieren moeten 48 uur herstellen en gedurende die hele periode verbrandt je lichaam calorieën. Daarnaast, van krachttraining krijg je meer spiermassa. Spieren verbranden ook in ruststand calorieën. Hoe meer spiermassa jij hebt, hoe meer calorieën jij dus verbrandt, ook terwijl je op de bank zit.

Hier leg ik iets meer uit over vet verbranden (droog trainen) zonder verlies van spiermassa.

Onderaan de streep heb je hier dus veel meer aan. Buikvet verbranden gaat dus het hardst wanneer je er krachttraining bij doet.

Wat voor oefeningen zou je dan moeten doen om veel (buik)vet te gaan verbranden? Denk vooral aan ‘grote’ oefeningen waarmee je zoveel mogelijk spiergroepen in één keer aanspreekt. Ga dus niet alleen maar oefeningen doen die bijvoorbeeld geïsoleerd zijn op alleen je biceps want daar schiet je weinig mee op.

Oefeningen waarbij meerdere gewrichten van jouw lichaam in beweging worden gezet (dus waar ook meerdere spiergroepen bij betrokken zijn) noemen we compound-oefeningen. Dit zijn de belangrijkste oefeningen en daar moet je focus op liggen.

Denk bijvoorbeeld aan een squat of aan een deadlift. Als je erop klikt zie je een YouTube-filmpje waarin de oefening wordt gedemonstreerd.

Dit zijn direct twee van de belangrijkste oefeningen, waarbij je grote spiergroepen aanspreekt. Je benen en rug zijn de grootste spiergroepen, en die worden goed aangepakt met deze twee oefeningen. Bij bijvoorbeeld een squat pak je met één beweging je bovenbenen, hamstrings, kuiten en billen aan. Extreem efficiënt dus. Hoe groter de spiergroep, hoe meer spiermassa je aanspreekt en opbouwt, dus hoe meer calorieën je verbrandt! En hoe meer buikvet je dus kwijt gaat raken.

Je trainingsschema komt er met deze twee oefeningen en de andere drie oefeningen die ik aanraad, zo uit te zien:

  • Deadlifts;
  • Squats;
  • Bench press;
  • Pull-ups (of lat-pulldowns als je pull-ups te zwaar vindt);
  • Shoulder press.

Nu denk je natuurlijk, heel leuk allemaal, maar hoe vaak en hoe zwaar moet ik dit allemaal doen?

Doe bij al deze 5 oefeningen 4 sets van 10 herhalingen. Zorg ervoor dat de laatste 2 herhalingen van elke set echt zwaar zijn. Tussen de sets neem je 1,5 – 2 minuten rust. Hou in de gaten dat een correcte uitvoering veel belangrijker is dan de hoeveelheid gewicht. Vraag dus altijd iemand die er verstand van heeft om het je te leren, voordat je aan de slag gaat.

Veel mensen denken dat krachttraining alleen voor jongere mensen is weggelegd. Niets is minder waar. Spieren kweken op oudere leeftijd is heel goed te doen, als je er maar voor gaat.

De sleutel tot succes

Krachttraining kan helpen, maar de sleutel tot van je buikvet af komen is dus op je voeding letten. Begin daar dus mee! Misschien lijkt het je lastig om dit in de praktijk uit te gaan voeren. In het begin zal je best even moeten wennen, maar wanneer je resultaat ziet zul je niet anders meer willen.

Snoep je regelmatig? Je zal zien dat als je een paar dagen niet gesnoept hebt dat je er ook helemaal geen behoefte meer aan hebt. Na een paar weten zul je zelfs een afkeer hebben tegen deze zoete rommel.

Alles draait om voeding en je zou hier goed op moeten letten om wonderlijke resultaten te gaan behalen. Je kunt nog steeds erg lekker blijven eten, als je maar goed uitkijkt WAT je eet.

Veel succes ermee.

About the author

Hoi, mijn naam is Roelof en ik heb een passie voor fitness, voeding en gezondheid. Ook ben ik personal trainer en groepslesdocent. Omdat er op het internet zoveel onzin over fitness en voeding te lezen is heb ik besloten om deze blog te starten. Zo kan ik de mensen van juiste informatie voorzien. De meeste mensen die aan hun lichaam willen werken hebben door de grote hoeveelheid informatie die overal te vinden is geen idee wat ze nou precies moeten doen. Met wijgaanfitworden.nl hoop ik de mensen hiermee te kunnen helpen en ze tegelijkertijd te motiveren. Zie je in de gym!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *