Heel veel mensen in Nederland nemen muesli als ontbijt. Het is makkelijk, lekker en het geeft je energie. Daarnaast komt het in vele smaken en kun je het mengen waarmee je wil, dus kun je het voor jezelf zo lekker mogelijk maken.
Maar is het wel verstandig om met muesli te ontbijten? Is muesli wel echt gezond om de dag mee te beginnen? Ik kan je het antwoord alvast geven: nee. Ik zal je uitleggen waarom.
Energie uit suiker
Wie wel eens muesli als ontbijt neemt is er waarschijnlijk wel mee bekend; de korte energie die het je geeft. Muesli bestaat in de meeste gevallen voor een groot deel uit suiker. Vaak wel voor 20%! En dat is veel.
Als je in de ochtend dus muesli eet, zal je bloedsuikerspiegel snel stijgen en vervolgens weer snel kelderen. Je hebt een korte periode veel energie, waarna je snel inkakt. Het resultaat? Je wil weer meer suiker! Maar dat moet je natuurlijk niet doen.
Omdat je lichaam zoveel energie die in een keer vrijkomt niet kan gebruiken slaat het het overschot aan energie op als vet. Muesli als ontbijt is dus niet goed om mee af te vallen!
Psst! Ben je op zoek naar meer tips voor gezond ontbijt? Ik heb 10 alternatieven voor je opgeschreven!
Muesli en je spijsvertering
Het eten van muesli heeft door de hoeveelheid suikers ook een slechte invloed op je spijsvertering. Dit komt dus door de stijging van je bloedsuikerspiegel, die daarna dus weer snel daalt.
Voor een goede verbranding en voor goede energie kun je dus beter langzamere koolhydraten eten, zoals bijvoorbeeld havermout. Dit is een veel beter ontbijt waar je langer energie van hebt. Ook zul je hierdoor minder lichaamsvet krijgen, omdat de energie geleidelijk wordt afgegeven. Deze kan dus veel efficiënter gebruikt worden dan de energie die muesli je in de ochtend geeft.
Laat je niet misleiden door fabrikanten
De fabrikanten van muesli doen er alles aan om jou voor hun product te laten kiezen. Ze willen natuurlijk graag het beste product verkopen, maar de marketing is eigenlijk belangrijker. Die zorgt er namelijk voor het grootste deel voor dat mensen hun product kopen. De aandacht van kinderen wordt getrokken door leuke plaatjes van bekende tv-series. Volwassenen worden overgehaald met woorden als ‘biologisch’ en ‘natuurlijk’.
Op de mooi vormgegeven verpakkingen van muesli staan ook altijd de mooiste beweringen. Onderzoek heeft uitgewezen dat meer dan 50% van deze claims niet blijken te kloppen en dus misleidend zijn.
Op deze manier laten fabrikanten je geloven dat hun muesli gezonder is dan het daadwerkelijk is! Meestal gaat het over over (een aantal van) de volgende zaken:
- muesli zou een bron van antioxidanten zijn;
- muesli zou mede daardoor een voedzaam en gezond ontbijt zijn;
- muesli bevat onmisbare voedingsstoffen waar je lichaam snel en effectief zijn voordeel mee kan doen.
Dit zijn allemaal vage en algemene beweringen die jou moeten laten geloven dat muesli een gezond product is. Het zijn natuurlijk beweringen die allemaal heel mooi klinken, maar eigenlijk wordt er helemaal niks mee gezegd.
Het zou pas eerlijk zijn als fabrikanten van muesli op hun verpakking duidelijk zouden zeggen dat er veel suiker inzit en dat het daardoor lekker smaakt, maar eigenlijk niet goed voor je gezondheid is. Maar dat doet natuurlijk niemand.
Bekijk de voedingswaarden!
Wie muesli gaat kopen doet er goed aan niet de beweringen op de verpakking te lezen. In plaats daarvan moet je de voedingswaarden-tabel achterop lezen. Hier staat aangegeven hoeveel suiker, vet, zout, kilocalorieën etc. er per 100 gram in het product zitten.
Hier mogen fabrikanten niet over liegen dus dit is de betrouwbare informatie die je wil hebben. Wil je toch per se met muesli ontbijten? Dan doe je er goed aan om op zoek te gaan naar een variant met zo min mogelijk suiker! Vezels zijn wel goed, dus pak een variant waar veel vezels in zitten!
Bestaat gezonde muesli?
Gezonde muesli om mee te ontbijten? Dat bestaat! Wel moet je er wat meer moeite voor doen, want wil je echt gezonde muesli.. Dan moet je het zelf maken. Op die manier controleer jij hoeveel suikers en hoeveel wél bruikbare voedingsstoffen erin komen te zitten.
Als je zelf je muesli maakt, kun je ervoor zorgen dat het wél voedzaam is. Bijvoorbeeld door er geen snelle koolhydraten in te doen, maar langzame. Op die manier zul je door de muesli niet snel aankomen. Veel gezonder!
Wat je bijvoorbeeld kunt doen is een aantal gezonde ingrediënten bij elkaar doen. Ik raad aan om een basis van havermout te nemen, voor de goede koolhydraten en dus voor de nodige energie. Daarnaast zijn noten erg goed voor je, vanwege de goede vetten en de eiwitten. Zaden en pitten zijn ook altijd goed om mee te ontbijten. Wil je wat extra smaak toevoegen? Dan zou ik gaan voor wat blauwe bessen of een klein beetje rozijnen!
Op deze manier weet je zeker dat jouw ontbijt met muesli gezond is. En lekker! Succes.