gespierde man

Van dun naar gespierd

van dun naar gespierd

Van dun naar gespierd; het is iets waar veel mensen mee bezig zijn. Ik heb hier ervaring mee, want ik was vroeger altijd heel dun. Door krachttraining te doen en veel te eten ben ik een stuk zwaarder (en gespierder) geworden. Eindelijk niet meer zo dun.

Veel mensen vinden zichzelf te dun en zouden graag wat meer aankomen. Sommigen willen duidelijk zichtbaar gespierd worden en anderen willen gewoon simpelweg aankomen, of het nou vet is of spiermassa. Of allebei. In deze blog leg ik uit hoe je als dun persoon gespierd en/of steviger wordt.

Kun je gespierd worden als je dun bent?

Veel mensen die zichzelf dun vinden lijken niet te geloven dat ook zij gespierd kunnen worden. Ze kijken in de spiegel en zien lange, slanke spieren waarbij het niet realistisch lijkt dat ze in massa kunnen toenemen.

Gelukkig kan dit wel. Je kunt absoluut gespierd worden als je dun bent. Het komt neer op twee dingen; krachttraining en (veel!!!!) eten. En ik kan het weten, want ik was vroeger altijd dun. Echt opvallend dun, want ik kreeg er op school en in de buurt vaak opmerkingen over. Niet heel leuk. Ik kon voor mijn gevoel echt álles eten, zonder aan te komen. Ik was behoorlijk radeloos en dacht dat ik altijd dun zou blijven. Gelukkig ben ik door te gaan fitnessen en goed te gaan eten veel aangekomen (vooral spiermassa).

Ectomorf, mesomorf en endomorf

Misschien heb je deze termen wel eens gehoord. Ectomorf, mesomorf en endomorf zijn verschillende typen lichamen. 

  • De ectomorf behandel ik in dit artikel; dit is de van nature dunne persoon. Kenmerkend zijn de smalle bouw met weinig vetmassa, snelle verbranding en het lastig aankomen van spiermassa.
  • De endomorf is stevig gebouwd, komt snel vet aan, en heeft een lage verbranding. Meestal is de endomorf van nature sterk.
  • De mesomorf heeft een laag vetpercentage en een gespierde, brede bouw met een smalle taille. In dit artikel zal ik het alleen hebben over gespierd worden als ectomorf, dus als dun persoon.Voor deze persoon (en dat heb je waarschijnlijk zelf al gemerkt) is het extra moeilijk om gespierd te worden. Je moet extra hard trainen en extra veel eten. 

Van dun naar gespierd

Hoe ga je dan precies van dun naar gespierd? Allereerst is krachttraining uiteraard belangrijk. Neem een sportschoolabonnement en ga zwaar trainen. Veel gewicht, weinig herhalingen (8 – 10 per set).

De meeste mensen hebben moeite met het aspect krachttraining. Voornamelijk omdat ze geen idee hebben wat ze nou precies moeten doen als ze in de sportschool zijn. Er zijn zoveel oefeningen en er zijn zoveel sites die verschillende informatie geven, dat ze door de bomen het bos niet meer zien.

De andere belangrijke factor is namelijk heel veel eten (bulken!). Als je niet genoeg eet kom je niet aan. Punt. Wie dun is en aan wil komen moet veel calorieën naar binnen werken. Veel eten en je spieren en lichaam lekker laten groeien. Bulken wordt dat ook wel genoemd.

En eet genoeg eiwit! Per kilo lichaamsgewicht ongeveer 2 gram per dag. Dus weeg jij 60 kilo? Dan eet je ongeveer 120 gram eiwit per dag.

Zelf kan ik niet zonder eiwitshakes. Je mengt wat eiwitpoeder met water en je heb zo weer 40 gram eiwit binnen. Simpel en lekker. Ook makkelijk om mee te nemen dus je komt altijd aan je benodigde eiwitten.

Lang verhaal kort: hard trainen en veel eten dus. Dan ga je spiermassa kweken en aankomen.

Eten om van dun naar gespierd te gaan

Gespierd of gewoon aankomen?

Er zit een subtiel verschil tussen gespierd worden en gewoon aankomen. Sommige dunne mensen willen spiermassa aankomen en niet meer vet krijgen, zodat ze droog en zichtbaar gespierd worden. Andere dunne mensen willen gewoon aankomen, zodat ze er niet meer zo dun uitzien.

In beide gevallen moet er hard getraind en veel gegeten worden.

Van dun naar dikker

Veel mensen die zichzelf dun vinden hebben het idee dat ze niet aan kunnen komen. Zelf hoorde ik daar ook bij overigens. Ze zeggen te kunnen eten wat ze willen en nooit een kilo aan kunnen komen. Deze mensen hebben nooit écht veel gegeten. Als je dun bent, betekent aankomen namelijk ook eten als je geen honger en geen zin hebt om te eten. Eten, eten, eten.

Dikke mensen zijn vaak jaloers dat dunne mensen alles kunnen eten zonder dik te worden. Zij zien echter niet dat dunne mensen zoveel móeten eten om überhaupt op gewicht te blijven en niet nóg dunner te worden.

Het vervelende aan dun zijn en aan willen komen is dus dat je MOET eten. Juist ook wanneer je helemaal geen zin hebt om te eten. Ook betekent dit altijd eten bij je moeten hebben als je langer van huis weg bent (of onderweg dure broodjes etc. kopen). Heel irritant. Dit is iets wat dikkere mensen niet begrijpen.

Ben je dun en wil je simpelweg wat dikker worden? En maakt het je niet zoveel uit of er ook wat vetmassa bij komt? Ga dan dus gewoon hard trainen en veel eten.

Als je aan krachttraining doet zul je zien dat je de hele dag meer honger hebt. Dit maakt het makkelijker om meer te eten. Tegelijk heeft je lichaam door de krachttraining meer brandstof nodig, dus zal je nóg meer moeten eten. Het bulken in combinatie met hard trainen zorgt ervoor dat je snel spiermassa aanmaakt én dat je wat meer vet krijgt. Dit is de snelste manier om als dun persoon wat steviger kunt worden.

Van dun naar gespierd

Er zijn ook mensen die dun zijn en droog gespierd willen worden. Dan moet je ook hard trainen, maar iets meer op je voeding letten. Dit houdt in; minder eten dan normaal is bij het bulken. Maar nog wel genoeg om aan te komen.

Dit is een lastig uitgangspunt, omdat er in dit geval een heel subtiel verschil zit tussen genoeg eten en teveel eten. Je loopt het risico te weinig binnen te krijgen waardoor je uiteindelijk helemaal niet aankomt, dus ook geen spiermassa aankomt.

Als je van dun naar gespierd wil gaan, raad ik je aan om toch eerst te gaan bulken en niet teveel op vetmassa te letten. Ga eerst maar eens aankomen. Daarna kun je altijd nog gaan cutten om vet te verbranden zodat je alsnog zichtbaar en droog gespierd wordt.

Succes! En als je vragen hebt, stel ze hieronder!

About the author

Hoi, mijn naam is Roelof en ik heb een passie voor fitness, voeding en gezondheid. Ook ben ik personal trainer en groepslesdocent. Omdat er op het internet zoveel onzin over fitness en voeding te lezen is heb ik besloten om deze blog te starten. Zo kan ik de mensen van juiste informatie voorzien. De meeste mensen die aan hun lichaam willen werken hebben door de grote hoeveelheid informatie die overal te vinden is geen idee wat ze nou precies moeten doen. Met wijgaanfitworden.nl hoop ik de mensen hiermee te kunnen helpen en ze tegelijkertijd te motiveren. Zie je in de gym!

Comments

  1. bedankt voor de uitleg, staat veel informatie in.

    ik ben nu 8 weken bezig serieus met een maatje die het al 5 jaar doet. dit motiveert ook heel erg.
    ook het eten gaat goed. ik ben aan het bulken omdat ik redelijk ligt ben voor mijn lengte
    1,9M en toen ik begon woog ik 76kg op dit moment ( 8 weken verder ) weeg ik 80,5kg. ik vind alleen dat ik aankom in mijn buik en hoop dat dit niet erger word want de rest, mijn armen en borst blijven redelijk hetzelfde. ik train 5 dagen per week ( elke spier 2 keer per week )

    heb jij nog advies voor mij?
    en hoe lang duurt het voordat mijn armen/borst wat breder zullen worden?

    1. Hoi Thomas, dankjewel voor je bericht. Goed bezig. Je boekt al wat resultaat zo te zien. Als je gaat bulken is er inderdaad ook een grote kans dat je buik wat dikker wordt.

      Ik denk dat je spieren ook al aardig meegroeien, maar misschien dat je dat door een klein laagje vet wat minder goed ziet. Eet je genoeg eiwitten? Lees dit artikel even: https://wijgaanfitworden.nl/hoe-krijg-ik-genoeg-eiwitten-binnen/

      En train je hard genoeg? Elke sessie tot het gaatje? Met de juiste uitvoeringen van elke oefening?

      Je kunt rekenen op 1 á 2 kg spiermassa erbij per maand, als je alles goed doet.

      Het belangrijkste is dat je consistent blijft. Blijf naar de sportschool gaan en goed eten en slapen, en de resultaten komen echt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *