droog trainen lukt niet

Droog trainen lukt niet

droog trainen lukt nietDroog trainen lukt niet? Dit is een probleem dat helaas veel voorkomt. Je bent voor je gevoel goed bezig met droog trainen maar je ziet geen resultaat. De vetlaag op je buik of op je heupen lijkt maar niet kleiner te worden en je spieren worden maar niet zichtbaar. Terwijl je wel aan het sporten bent en op je voeding let. Frustrerend!

Veel mensen hebben hier last van. Droog trainen is nu eenmaal niet makkelijk. Lees in dit artikel 8 redenen waarom het droog trainen niet lukt.

Hierdoor lukt droog trainen niet

1. Je krijgt teveel calorieën binnen

Deze lijkt voor de hand liggend, maar het zal je verbazen hoeveel mensen klagen dat droog trainen niet lukt maar ondertussen gewoon veel teveel calorieën binnenkrijgen. Niet alleen via het eten, maar ook door te calorierijk te drinken. In bijvoorbeeld een blik cola of een glas melk zitten alweer 100 – 150 kcal. Stiekeme caloriebommen die je moet vermijden.

Wat je dus moet doen: bereken je caloriebehoefte voor droog trainen. Je moet namelijk gaan voor een calorietekort waardoor je lichaam vet gaat verbranden. Vervolgens ga je met behulp van een app (MyFitnessPal gebruik ik zelf) tellen hoeveel je binnenkrijgt. Meten is weten. En om het voor jezelf makkelijk te maken raad ik je een voedingsschema voor droog trainen aan. 

2. Teveel cardio en te weinig krachttraining

Tijdens droog trainen moet de focus liggen op krachttraining en niet op cardio. Hiermee geef je je lichaam namelijk het signaal dat de spiermassa nodig is, dus bewaard moet blijven en NIET verbrand moet worden voor de energie.

Tijdens droog trainen hanteer je namelijk het calorietekort, waardoor je lichaam de neiging heeft naast vetmassa ook spiermassa te gaan verbranden voor de energie. Met krachttraining vertel je je lichaam dus eigenlijk de spiermassa te behouden en vet te gaan verbranden voor energie. Een goed trainingsschema voor droog trainen is hierbij essentieel. 

3. Je eet te weinig eiwit

Tijdens het droog trainen is het extra belangrijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Doe je dit niet? Dan ga je ondanks alle krachttraining toch meer spiermassa verbranden om de energie te krijgen die je lichaam nodig heeft. En dan lukt het droog trainen inderdaad niet. Je spiermassa wordt minder goed zichtbaar en je vetmassa gaat meer opvallen.. Dat wil je dus niet!

4. Niet vaak en zwaar genoeg trainen

Oké, je doet aan krachttraining. Maar als je helemaal eerlijk naar jezelf bent, ga je dan wel vaak genoeg naar de gym? En train je wel echt maximaal? Vanwege het calorietekort kan het zijn dat je iets minder energie hebt om hard te trainen, maar voor goed resultaat is het essentieel. Dus ga vaak, en voluit. 

5. Je slaapt te weinig

Slaaptekort kan zorgen voor vermeerderde vetopslag. Precies wat je niet wil als je aan het droog trainen bent. Dit komt doordat slaapgebrek je hormoonhuishouding en stofwisseling verstoort. Met als gevolg dat je meer hongergevoel hebt en dus meer wil gaan eten, én dat je lichaam meer vet opslaat. Dubbel slecht dus. 

Bovendien zorgt slaap voor spierherstel en dus groei van je spieren, ook o zo belangrijk tijdens droog trainen. Te kort slapen zorgt dus ook nog voor verminderde spiergroei. Driedubbel slecht dus. 

Het kan dus heel goed dat je alles goed doet maar te weinig slaapt, waardoor het droog trainen alsnog niet lukt. Op tijd naar bed dus!

6. Je drinkt teveel alcohol

Alcohol is een gifstof. Wanneer je alcohol binnenkrijgt geeft je lever alle prioriteit aan het afbreken van de alcohol. Je spierherstel en je vetverbranding gaan tijdelijk op een lager pitje. Je spieren groeien dus minder en je slaat meer vet op. Je kan af en toe best wat alcohol drinken maar niet teveel want dan gaat het droog trainen je niet lukken.

7. Je hebt stress

Door stress gaat je schildklier minder goed werken. Er komt cortisol vrij en je stofwisseling zal lager worden. Hierdoor kom je sneller in vet aan. Stress is voor zoveel dingen slecht, maar veel mensen weten dit niet of doen er niks aan. Reduceer stress in je leven en niet alleen het droog trainen zal makkelijker lukken, je zal mentaal en fysiek veel gezonder worden.

8. Je drinkt niet genoeg water

Water zorgt voor een goede werking van je nieren. Te weinig vocht binnenkrijgen zorgt ervoor dat je lever taken gaat overnemen van je nieren waardoor je lever minder focus kan hebben op vet verbranden. Je vet blijft veel meer behouden en droog trainen gaat dus niet lukken. Daarnaast zorgt water voor een vol gevoel waardoor je minder zin hebt om te eten. Drink rond de 3 liter water per dag, dan zit je sowieso goed. 

Veelvoorkomende problemen waardoor droog trainen niet lukt:

  • Je verbrandt teveel spiermassa? Je doet teveel cardio, traint niet hard genoeg of je krijgt niet genoeg eiwitten binnen
  • Je vet blijft zitten? Lees bovenstaande redenen waarom droog trainen niet lukt
  • Je hebt geen motivatie? Bekijk foto’s van het lichaam dat jij wil hebben en schrijf op waarom je dat wil. Dat gaat zorgen voor hernieuwde motivatie

Succes met droog trainen!

En heb je vragen of opmerkingen? Hieronder kun je terecht.

About the author

Hoi, mijn naam is Roelof en ik heb een passie voor fitness, voeding en gezondheid. Ook ben ik personal trainer en groepslesdocent. Omdat er op het internet zoveel onzin over fitness en voeding te lezen is heb ik besloten om deze blog te starten. Zo kan ik de mensen van juiste informatie voorzien. De meeste mensen die aan hun lichaam willen werken hebben door de grote hoeveelheid informatie die overal te vinden is geen idee wat ze nou precies moeten doen. Met wijgaanfitworden.nl hoop ik de mensen hiermee te kunnen helpen en ze tegelijkertijd te motiveren. Zie je in de gym!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *