Droog trainen met hardlopen – Niet doen! Lees hier waarom

Veel mensen vragen mij of droog trainen met hardlopen (of met andere cardio) aan te raden is. Mijn antwoord daarop is nee. Droog trainen met hardlopen is niet handig want je gaat daarmee ook veel teveel spiermassa verbranden. Zo gaat droog trainen dus niet lukken.

Dit geldt voor droog trainen met elke vorm van cardio. Je kunt best af en toe hardlopen tijdens het droog trainen maar laat het niet de hoofdmoot van het proces zijn. Hoe dit precies zit leg ik je uit in dit artikel.

Daarnaast vertel ik wat je in plaats van hardlopen dan wél moet doen om een mooi droog lichaam te krijgen. 

Droog trainen

Met droog trainen wordt bedoeld dat je vetmassa verbrandt en zoveel mogelijk spiermassa behoudt of zelfs spiermassa erbij krijgt. Door die spiermassa blijft je lichaam mooi en sterk. Je ziet weinig vet maar wel mooi de lijnen van je spieren. Dat zou er ongeveer zo uit kunnen zien:

Of zo:

Mooi hè?

Droog trainen met hardlopen?

Wanneer je veel calorieën gaat verbranden (door het hardlopen of andere cardio) word je misschien wel dun, maar krijg je ook slappe spieren

Hierdoor ziet je lichaam er nog steeds niet mooi uit want door de slappe spieren lijk je alsnog papperig. Als een dun puddinkje. Die zie je vaak bij mensen die veel cardio doen maar de krachttraining overslaan. Niet mooi. 

Want wat gebeurt er door de cardio? Je lichaam gaat door de zware inspanning energie halen uit je voeding, je vetreserves, maar ook uit je spiermassa. Het is gemaakt om te overleven, en helaas niet om mooi gevormde spieren te hebben. Je lichaam ziet de spiermassa alleen maar als een zware last, die niet nodig is om te overleven. Weg ermee dus! 

Het is dus aan jou om je lichaam te laten ‘weten’ dat je de spiermassa wel nodig hebt. Hoe doe je dat? Met krachttraining. En het mooie is, bij krachttraining verbrand je meer vet dan bij cardio. Twee vliegen in één klap dus. 

Cardio is bij droog trainen alleen handig om het laatste beetje vet makkelijker weg te krijgen. Vind je hardlopen nou heel erg leuk? Het kan gelukkig nog wel, maar kijk met droog trainen eerst maar eens hoe ver je komt met krachttraining, in combinatie met een droog train dieet. 

Dit principe geldt overigens voor mannen en voor vrouwen. Wie je ook bent, laat het hardlopen dus zitten als je droog wil worden.

Hoe dan wel droog trainen als hardlopen niet mag?

Oké, je weet nu dus waarom je de cardio moet laten zitten. En ik heb net al door laten schemeren hoe je dan wel droog moet trainen, namelijk met krachttraining en een eiwitrijk dieet waarbij je op de calorieën let. 

Je moet je lichaam dus laten weten dat de spieren bewaard moeten blijven. Hoe doe je dat? Krachttraining met veel gewicht en weinig herhalingen. Lees hier meer over het aantal herhalingen tijdens droog trainen.

Mik per oefening op 4 sets van 8 – 10 herhalingen, waarbij de laatste herhaling van elke set je écht al je kracht kost. Check voor meer helderheid mijn trainingsschema voor droog trainen.

Voeding

Een minstens zo belangrijk aspect is de voeding. Immers, als je teveel eet ga je geen vet verbranden en word je dus ook niet droog. Bereken dus je caloriebehoefte en ga daar ongeveer 300 kcal per dag onder zitten. Lees hierover meer in mijn voedingsschema voor droog trainen.

Daarnaast is het belangrijk dat je eiwitrijk eet, omdat eiwit de belangrijkste voedingsstof van je spieren is. Zo kunnen ze lekker groeien! Zorg ervoor dat je elke maaltijd eiwit eet.

Conclusie

Droog trainen met alleen hardlopen of met andere cardio is dus een slecht idee! Ga aan krachttraining doen en let goed op je voeding, dan krijg je het lichaam van je dromen. Krachttraining zorgt namelijk voor een hogere vetverbranding dan cardio, en je spiermassa blijft behouden.

Droog trainen hoeft niet moeilijk te zijn

Ik weet dat er bij droog trainen heel erg veel informatie komt kijken. Daarom raad ik iedereen de volgende gids aan, waarin alles over droog trainen overzichtelijk is uitgelegd (wetenschappelijk bewezen). Zo weet je precies wat je moet doen en weet je zeker dat je het goed doet:

  • In één gids overzichtelijk alles wat je moet weten over droog trainen
  • Zo snel mogelijk droog gespierd
  • Alles wetenschappelijk onderbouwd (dus zeker weten dat je het goed doet)
  • Makkelijke en lekkere voedingsschema’s maken
  • Trainingsschema’s voor in de gym en thuis

About the author

Hoi, mijn naam is Roelof en ik heb een passie voor fitness, voeding en gezondheid. Ook ben ik personal trainer en groepslesdocent. Omdat er op het internet zoveel onzin over fitness en voeding te lezen is heb ik besloten om deze blog te starten. Zo kan ik de mensen van juiste informatie voorzien. De meeste mensen die aan hun lichaam willen werken hebben door de grote hoeveelheid informatie die overal te vinden is geen idee wat ze nou precies moeten doen. Met wijgaanfitworden.nl hoop ik de mensen hiermee te kunnen helpen en ze tegelijkertijd te motiveren. Zie je in de gym!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *